Nyheter

Välkommen till Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall 2018

För sjätte året i rad öppnar vi dörrarna till en av Sveriges allra nordligaste litteraturfestivaler. På trots mot det normala när det gäller denna typ av evenemang är det också Sveriges första, och fortfarande levande, internationella Deckarfestival.

Detta är något som vi är mäkta stolta över och naturligtvis är vi också glada över att även i år kunna presentera ett ännu mer fullmatat program. Både när det gäller antalet författare och programpunkter. När det gäller bredden inom genren så vill vi nog påstå att årets festival går utanpå allt vi tidigare gjort. Här finns internationella thrillers, pusseldeckare, fantasy, prisbelönta ungdomsspänningsböcker, superaktuella nutidsteman och mycket mer i en sällan skådad bredd. Det är bara att ta för sig.

När det gäller våra gästande författare så är vi mäkta glada över att kunna presentera en lista på över tjugo författare från inte mindre än fem olika länder toppad av världsstjärnan Sharon Bolton. De har alla valt att komma hit till just vår festival.

Våra internationella gäster uppträder här tillsammans med ett helt knippe gäster ur den svenska deckareliten. I år har vi både sådana ringrävar som Helene Tursten, Kristina Appelqvist och Inger Frimansson hos oss tillsammans med ett helt koppel unga, svenska författare som debuterat under de senaste åren och slagit den svenska deckarscenen med både häpnad och förundran.

Förutom detta har vi på festivalen som vanligt ”Norrlandsfönstret” – en arena där vi särskilt valt att presentera författare från vår del av Sverige som har börjat och fortsätter producera sig inom deckarlitteraturen.

Om vi sedan tittar på programmen för barn och skola, som alltid varit en särskild angelägenhet för oss, så erbjuder vi både författarbesök och workshops ute på skolor för alla åldrar tillsammans med flera etablerade författare och pedagoger. Dessutom några skräddarsydda seminarier på vårt festivalhotell där vi kan lova spänning på både längden och tvären för alla åldrar.

Inte mindre än tre olika seminarier per dag genomförs under festivalens tre dagar inne på Quality hotell, som återigen är festivalens fasta punkt i staden.

Förutom det så kommer Deckarmelodikrysset tillbaka. Ett helt nytt program för i år – men nu genomförs det både på onsdagen och torsdagen. Ta en bit mat i Melodylokalen och lös krysset tillsammans.

Vi är som sagt jätteglada att kunna lova er ännu några fantastiska dagar och kvällar på Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall 2018.

 

Foto: Cecila Träff

Tomas Melander

Ordförande
Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *