Viveca Sten

vivecaweb

Deltog i Deckarkvällen 2012.

Viveca Sten debuterade våren 2008 med boken “I de lugnaste vatten”. Detta blev upptakten till den framgångsrika Sandhamnsserien som utspelar sig på ön Sandhamn i Stockholms skärgård. Sedan dess har Viveca varje år presenterat en fristående uppföljare i serien. 2009 kom “I den innersta kretsen”, 2010 “I grunden utan skuld”, 2011 “I natt är du död”, 2012 “I stundens hetta” och 2013 kom “I farans riktning”. 2014 gavs “I maktens skugga” ut. Serien har blivit en fenomenal försäljningssuccé och toppat försäljningslistorna om och om igen. Den har sålt i mer än två och en halv miljon exemplar med utgivning i tjugo länder: bl a Tyskland, Frankrike, Japan, Holland och alla nordiska länder.

Strax före julen 2010 visades TV4:s filmatisering av den första boken i Sandhamnsserien under titeln “Morden i Sandhamn” med Alexandra Rapaport, Jacob Cedergren, Jonas Malmsjö och Harriet Andersson i huvudrollerna. 2012 och 2013 visades filmatiseringen av den andra boken “I den innersta kretsen” och den tredje boken “I grunden utan skuld”. Alla tre säsongerna har blivit stora tittarframgångar med upp till 1.7 miljoner tittare per avsnitt. Huvudpersonerna i Sandhamnsserien är kriminalinspektören Thomas Andreasson vid Nacka polisstation och bankjuristen Nora Linde som har fritidshus på Sandhamn. Nora och Thomas är barndomskamrater.

Varje bok i Sandhamnsserien tar sin utgångspunkt i de olika drivkrafter som kan få en människa att göra det mest förbjudna, att begå ett mord. Självbevarelsedrift, agg, ekonomisk vinning, förtvivlan och hämndbegär är några av de drivkrafter vi får möta i dessa böcker.

Viveca, som är både jur. kand. och civilekonom, har under många år arbetat som chefsjurist på olika företag, senast på PostNord (svensk-danska posten) och har tidigare givit ut flera juridiska fackböcker. Hon bor utanför Stockholm med man och tre barn.

Sedan barnsben har hon tillbringat somrarna på Sandhamn i Stockholms skärgård, där hennes släkt har haft hus i flera generationer. 1917 köpte hennes farfars far Oscar och farfars mor Lagerta familjens släkthus av sonen till en mästerlots.

Copyright/fotograf: Anna-Lena Ahlström