Thomas Engström

Tomas_Engström

Deltog i Festivalen 2014.

Han är jurist till utbildningen. Han medverkar regelbundet som utrikesbedömare och krönikör i tidningen Fokus och på Svenska Dagbladets kultursida. Hans artiklar rör sig ofta i gränslandet mellan kultur och internationell politik.

Söder om helvetet, som utkom i år är andra delen i trilogin om Ludwig Licht, en gång Stasi-anställd och CIA:s främste spion i DDR, numera frilansande problemlösare.

Pennsylvania, USA, valrörelsen 2012. En ung man hittas död på ett sjaskigt motellrum. I ett brev anklagar han politikern Ron Harriman för att ha krossat hans hjärta.

Ludwig Licht anlitas för att utreda vem som ligger bakom smutskastningen av Harriman. Han hittar snart en sammansvärjning. Ju djupare han infiltrerar gruppen bakom konspirationen, desto mer anar han att en livsfarlig urladdning är på väg.

Hösten 2013 utkom Väster om friheten, som var första delen i en serie politiska thrillers i internationell miljö. Svenska Deckarakademins Debutantpris 2013 gick till Thomas Engström för denna bok. ”Fullgången internationell thriller i en väl skildrad Berlinmiljö” var motiveringen till debutpriset.