Thomas Bodström

Thomas Bodström, född 1962, är advokat och före detta justitieminister (2000–2006). Han driver en av Sveriges största brottmålsbyråer och medverkar regelbundet som juridisk expert i radioprogrammet Äntligen morgon.

Bodström har tidigare skrivit en serie om fyra deckare: ”Rymmaren”, ”Idealisten”, ”Lobbyisten” och ”Populisten” under åren 2008-13. Han har också bland annat också skrivit böcker om sin tid i regeringskansliet och om sin mammas demens i boken ”Det man minns” från 2015.

2016 inledde han tillsammans med Lars Olof Lampers, journalist som i många år arbetat med kriminalfall, främst inom ramen för SVT-serien Veckans brott, en ny serie om verkliga brottsfall, Svenska Brott. Den första boken ”Bodenfallet” kom 2016 och tidigare i år kom den andra delen ”Trippelmordet i Uddevalla”.

Den 7 mars 2015 hittas tre döda personer på en gata i Uddevalla. Samtliga är skjutna på nära håll. Polisen upptäcker snabbt att två av offren har kopplingar till ett kriminellt gäng och de behöver inte leta länge för att hitta några personer som träffade offren vid den tid då morden begicks. Men samtidigt verkar det otroligt att det skulle vara deras egna barndomsvänner som är gärningsmännen.

Trippelmordet i Uddevalla är en berättelse om gängkriminalitet och om hur vänskapsband hamnar helt i skymundan när narkotika, svarta pengar och vapen kommer in i bilden. Och hur priset för blotta misstanken om svek kan vara döden.

Det är också en skildring av en komplicerad polisutredning där det i slutänden blir oerhört svårt att avgöra vem som egentligen gjort vad, om två rättegångar med helt motsatta utfall och om en rättsprocess som fortfarande inte är helt avslutad.

NÅGRA TITLAR:

Svenska brott: Trippelmordet i Uddevalla

Den 7 mars 2015 hittas tre döda personer på en gata i Uddevalla. Samtliga är skjutna på nära håll. Polisen upptäcker snabbt att två av offren har kopplingar till ett kriminellt gäng och de behöver inte leta länge för att hitta några personer som träffade offren vid den tid då morden begicks. Men samtidigt verkar det otroligt att det skulle vara deras egna barndomsvänner som är gärningsmännen. Det…

Svenska brott: Bodenfallet

Vad hände med den 20-åriga Bodenflicka som försvann spårlöst efter ett besök hos en bekant i maj 2013 och hittades styckmördad i ett skogsområde några veckor senare? Polisen fokuserade tidigt på två misstänkta, en av dem greps och dömdes mot sitt nekande. I den här första boken i serien Svenska brott, med inträngande och förklarande beskrivningar av polisarbetet och rättsprocessen i kända svenska kriminalfall,…

Det man minns

Thomas Bodströms berättelse om sin uppväxt handlar om honom och hans familj, men här finns en person som träder fram extra tydligt, och det är hans mamma Vanja. Hon som alltid stått Thomas nära, men som i slutet av sitt liv drabbas av Alzheimers och bit för bit försvinner bort. Vanja kom från en mycket konservativ och borgerlig miljö i Jönköping. Hon gifte sig med Lennart Bodström, en inbiten socialdemokrat,…