Solveig Vidarsdotter

Fjällkommunen Gäddede och närpoliserna Erland Skogmo och Ingrid Kvarnberg utgör fokuspunkterna i Solveig Vidarsdotters författarskap. Hon är bördig från Frostviken och har hittills kommit ut med två böcker där handlingen utspelar sig i den jämtländska myllan.

”Isvittring” från 2014 är debutverket och utspelar sig på och kring ett elevhem i Gäddede där både ett mystiskt dödsfall inträffar och en annan person spårlöst försvinner. De båda närpoliserna Kvarnberg och Skogmo hamnar i centrum för utredningarna som leds av länskriminalen i Östersund.

”Nässelvrede”  (2017) är den andra, fristående delen i Solveig Vidarsdotters deckarserie om Ingrid Kvarnberg och Erland Skogmo.

NÅGRA TITLAR

Nässelvrede

Gäddede, norra Jämtland, 2006. En ung, fortfarande berusad kvinna hittar en tidig morgon sin mer än dubbelt så gamle make död i nässelsnåren utanför sommarstugan.
Förutom att ha varit en framgångsrik företagare var den avlidne även moderat oppositionsråd i kommunen. Samma förmiddag blir ledaren för det lokala uppstickarpartiet Alternativ Demokrati vådaskjuten av sin vuxna dotter mitt under en träning på älgbanan.
Närpoliserna Ingrid Kvarnberg och Erland Skogmo får en central roll i utredningarna som leds av länskriminalen i Östersund. Men Marita, kvinnan som skjutit sin far, är Ingrids svägerska och Ingrid beordras därför hålla sig utanför den utredningen. Övertygad om att dödsfallen hänger samman kan hon ändå inte låta bli att göra vissa efterforskningar.
När Maritas yngre syster, den intellektuellt funktionshindrade Fanny Karlsson, försvinner trappas spänningen upp.
Parallellt med mordgåtan får man följa tolvårige Clemens Varra och hans tama renkalv Zlatan. En slagbjörn ställer till det för renskötarna, men det är inte den enda faran som hotar på fjället.

Isvittring

Skoterparadiset Gäddede i norra Jämtlands fjällvärld drabbas av en ofattbar tragedi när vaktmästaren på ett elevhem hittar en tioårig pojke hängd från en takbjälke. Först bedöms det vara självmord men visar sig snart vara resultatet av en hänsynslös gärningsmans vrede. När sedan en person spårlöst försvinner och byborna och polisen ger sig ut för att leta blir det tydligt att flera är i fara.