Sara Larsson

Foto: Göran Segeholm

Sara Larsson är född 1973. Hon tillbringade merparten av uppväxten i det lilla samhället Grebbestad i norra Bohuslän, men är nu bosatt i Nacka med två egna barn, två bonusbarn och en sambo. Hon är utbildad civilingenjör men har även studerat radiojournalistik och juridik. Idag driver hon egen konsultverksamhet och jobbar främst med kommuner, där hennes roll är att driva olika förändringsprojekt inom kommunens olika verksamheter: skola, omsorg och socialtjänst. Dessutom sjunger hon sedan många år i ett coverband.

Lusten att skriva har funnits länge och efter fem års arbete med den första boken debuterade hon 2015 med ”Den första lögnen”, en roman om könsroller och maktmissbruk och om kvinnans rätt till sin egen kropp. Här kombinerar hon det stora intresset för genusfrågor och kärleken till skrivandet i en spänningsroman som tar sin utgångspunkt i en gruppvåldtäkt, men som handlar mer om de tre förövarna än om offret. Hon ville utforska vad som hände med de inblandade efter den i friande domen. Hur gick förövarna vidare i livet? Ångrade de sig någonsin? Fick de med sig några insikter? Bar de på skuldkänslor?

Debutboken fick ett mycket fint mottagande, både av recensenter och läsare. Boken är översatt till ett antal olika språk och filmrättigheterna till den första boken är sålda.

Därefter var det dags att ge sig på uppföljaren och hon började omgående med ett omfattande research inkluderande en hel del resor. Hon har själv berättat om våndan med den andra boken. ”Jag skrev och slängde. Slängde och skrev. Ingenting dög. Det där ”flowet” som alla författare brukar känna då och då, som jag hade känt stundtals med mitt första manus, infann sig överhuvudtaget inte. Först fastnade jag i intrigen. Jag kunde inte få ihop en fungerande intrig tyckte jag. Sedan sa en förläggare (inte min) till mig att det ändå är karaktärerna som är viktigast. Utan bra karaktärer spelar intrigen ingen som helst roll. Så då försökte jag fokusera på dem istället. Men allt kändes bara platt, dött, ointressant och jag började till slut tvivla på att jag överhuvudtaget kunde skriva.”

Dessutom hade hon tagit helledigt från sitt andra jobb, det egna konsultföretaget, för att helt fokusera på den andra boken, men det blev en ångestladdad tid, utan inkomster och utan att komma framåt med den nya boken.

Förlösande blev en författarhelg på Österlen fylld med skrivövningar tillsammans med andra skribenter. Plötslig lossnade det, var än en gång roligt att skriva, hon kunde ta sig ur tvånget, bli snällare mot sig själv och fick fart på skrivandet igen. Våren 2017 var manuset till ”Aldrig mer” klart att skicka till förlaget och den nya boken kom ut i januari i år. I den nya boken vävs tre människors öden samman i en högaktuell historia om kvinnor som utnyttjas i prostitution i Sverige och Europa. Även den har fått ett mycket bra mottagande, och den tuffa processen med skrivandet har givit henne några insikter: ”Att skrivandet är hårt arbete. Att det kan bli bra, ja till och med riktigt bra, även när man inte upplever flödande inspiration. För att man fortsätter skriva, för att man aldrig ger upp. Vänta inte på flow, fortsätt bara skriva. Då har du kommit en riktigt bra bit på vägen.”

Nu pågår arbetet med den tredje boken. Möt Sara Larsson på Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall 7-9 november för att få veta mer om hennes författarskap och hennes kommande bok.


Här kan du Köpa din biljett till Deckarfestivalen direkt!

Senaste verk/Recension

Aldrig mer av Sara Larsson

Viktig deckare om stort samhällsproblem

”Välskrivet och tankeväckande om trafficking”, skrev Lotten Glans på Lottens Bokblogg när Sara Larssons andra och senaste bok kom ut tidigare i år. Debuten med ”Den första lögnen” 2015 var framgångsrik, boken är översatt till ett antal olika språk och filmrättigheterna är sålda. Även uppföljaren ”Aldrig mer” kombinerar hennes intresse för spänningslitteratur och genusfrågor.

 

Från förlagets hemsida: 16-åriga Andreea från Bukarest hoppas att livet ska bli bättre i Spanien, men det visar sig vara en mardröm. Hon hålls fången i en liten lägenhet och säljs upprepade gånger av hallickar. När hon så småningom hamnar i Sverige bestämmer hon sig för att aldrig mer bli utnyttjad. Oavsett konsekvenserna.

Terapeuten Patrik finns på plats då en man grips för att ha plockat upp en minderårig flicka på Malmskillnadsgatan. Han nekar till brott. Patrik blir snart övertygad om att mannen talar sanning. Men varför plockade han då upp flickan?

Ted har i många år köpt sex under sina arbetsresor till Stockholm. En kväll räcker hans fru över ett lila kuvert som har kommit med posten. Innehållet i kuvertet visar att någon vet vad Ted håller på med, och vill tvinga honom att börja ta ansvar för sitt handlande.

Tre människor och tre öden vävs samman i denna högaktuella roman om kvinnor som utnyttjas i prostitution i Sverige och Europa.

 

Sara Larsson är en svensk författare som är utbildad civilingenjör men har även studerat bland annat radiojournalistik och juridik. Hon är konsult och driver förändringsprojekt inom skola, omsorg och socialtjänst. Hon debuterade 2015 med Den första lögnen, och Aldrig mer är hennes andra bok.

Jag läste Den första lögnen när den kom ut 2015, och tyckte den var engagerande och välskriven. När jag såg att Sara Larsson skulle komma med en ny bok så visste jag att jag gärna ville läsa den.

Aldrig mer är en välskriven och lättläst spänningsroman, men också fruktansvärt obehaglig läsning. När jag började läsa boken var jag inne i lite av en lässvacka, så det var befriande att ha en bok som jag sträckläste på en ganska kort tid. Språket flyter, och kapitlen är lagom långa. Historien har ett bra driv. Jag gillar att vi får ta del av tre personers olika delar av berättelsen, och jag tycker Sara Larsson lyckas med att få ihop trådarna utan att det känns krystat. Även tidshoppen fungerar, trots att jag i början missar att saker utspelar sig vid olika tidpunkter. Slutet på boken berör mig mycket, och jag uppskattar att hon inte väjer för det svåra. Dock tycker jag ibland det är lite svårt att skilja på ”rösterna” i de olika berättelserna rent språkligt och känslomässigt, de är rätt lika skrivna.

Att skriva om sådana allvarliga ämnen som trafficking i spänningsromansformatet har sina nackdelar tycker jag. Det är lätt som läsare att man gömmer sig bakom tankarna att det ”är ju en fiktiv historia”, och glömmer/förtränger att det är verklighetsbaserat, att det här är vardagen för unga kvinnor/barn runt om i världen. Det är helt enkelt ofattbart. Men det är också därför jag tycker sådana här böcker är viktiga att skriva och läsa.

Jag läser gärna mer av Sara Larsson och hoppas det inte dröjer lika länge till nästa bok.

Omdöme: Välskrivet och tankeväckande om trafficking.

Betyg: 4

Lotten Glans, Lottens Bokblogg