Ray Celestin

Ray Celestin är engelsk författare som från noveller och filmmanus nu kompletterat med kriminalromaner. Debuten med ”Yxmannen” fick mycket stor framgång, prisbelönt på flera håll och utsågs av Svenska Deckarakademin till Bästa översatta kriminalroman 2016.

”Yxmannen” utspelar sig i New Orleans 1919 och en av huvudpersonerna är faktiskt Louis Armstrong som fungerar som en sorts Watson till en ung Sherlock Holmes-älskande privatdetektiv. I boken stavas hans namn konsekvent Lewis och det är ingen slump. Lewis mamma Maryann säger att det är viktigt att sonen uttalar sitt namn med ett s på slutet, på engelskt sätt, inte franskt, för det uttalet var överklassens.

Yxmannen fanns i verkligheten. Han mördade italienska familjer med yxa, som han lämnade kvar på brottsplatsen och lade dit ett par tarotkort som sin signatur. Men eftersom han älskar jazz så ska han lämna dem ifred som spelar jazz hemma.

Det ska bli fyra böcker där Lewis Armstrong är med i alla, och ett par av de andra huvudpersonerna också. Nummer två, ”Dead man’s blues”, har redan kommit ut i England och den kommer på svenska i september under titeln ”Mafioso”

Celestin följer Armstrong genom tid och geografi; från New Orleans 1919 till Chicago 1928, vidare till 40-tal i New York och den avslutande delen i Los Angeles 1967. Han räknar med att det tar två år att skriva varje del så det dröjer ett tag innan vi kan läsa hela serien.

Ray Celestin är född i södra London 1978 och bor i London, men familjen har grekiska rötter. Nu kommer han till Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall!

Recension: 2017-10-16 Anders Larsson

Från bra till lysande!
Ray Celestin, MafiosoEfter succén med debuten Yxmannen 2016 har Ray Celestin nu kommit med uppföljaren Mafioso (Dead Man’s Blues) som faktiskt är ännu bättre! En ambitiös och intelligent författare som skickligt blandar fiktion och verklighet i sin alldeles egna amerikanska 1900-talshistoria; en kriminalitetens historia och en jazzmusikens historia med fantastiskt tecknade miljöer och personligheter. Dessutom spännande. Möt honom på Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall 8-10 november där han kanske kan berätta en del om fortsättningen av denna historia!

Ray Celestin är en engelsk författare som från noveller och filmmanus vandrat vidare till kriminalromaner. Debuten med “Yxmannen” fick mycket stor framgång, prisbelönt på flera håll och utsågs av Svenska Deckarakademin till Bästa översatta kriminalroman 2016.
Yxmannen utspelade sig i New Orleans 1919 och i Mafioso har vi flyttat vidare till Chicago 1928. Jazzmusiken i allmänhet och Louis (Lewis i boken) Armstrong i synnerhet är central för Celestin. Varje bok präglas av en låt, en tid, en stad och ett väder. I Mafioso är låten Armstrongs banbrytande West End Blues från just 1928 och hela bokens dryga 500 sidor följer arrangemanget av denna låt i handling och tempo. Armstrong ingår i handlingen, förutom som jazzstjärna också som en sorts stödjande Watson till vännen Ida Davis, en Sherlockälskande privatdetektiv som kan betraktas som seriens huvudperson.
Celestin är enormt påläst om den samtidshistoria som berättas i böckerna. Här finns mängder av verkliga händelser och personer som fogas samman med fiktionen i hans kriminalberättelse. Efter att ha läst Mafioso känner man verkligen pulsen, lukten, hetsen i det sena 20-talets sommarheta Chicago; då en av världens största städer, enormt framgångsrik, ohyggligt segregerad, oerhört våldsam, korrumperad som få andra platser, maffians definitiva centrum, kanske mer en häxkittel än en smältdegel.
Maffiabossen framför andra är naturligtvis Al Capone som här kallar in spritsmugglaren och fixaren Dante Sanfelipe från New York för att få hjälp att avslöja en mullvad i sin organisation. Det han inte anar är att Dante kämpar med sina egna heroinproblem när han återkommer till den stad han aldrig trodde han skulle se igen. Här finns mycket våld och död inte minst för att spritkriget mellan den alltmer obalanserade Capone och psykopaten George “Bugs” Moran skördar allt fler offer.
Ida Davis arbetar nu för Pinkertons detektivbyrå och tillsammans med kollegan Michael Talbot utreder hon en kidnappning som leder in i maffiakriget. Brottsligheten börjar skifta från att leverera sprit och prostituerade till att också tillhandahålla tunga droger.
Det är egentligen tre utredningar som pågår parallellt i den stekande högsommarhettan. Michael Talbot och Ida Davies letar efter en försvunnen arvtagerska, men trots att hon är känd över hela stan visar det sig vara svårare än väntat att komma henne på spåren. Pressfotografen Jacob Russo kan inte skaka av sig bilden av en död man efter att ha fotograferat en avskyvärd mordplats, och bestämmer sig för att på egen hand finna mördaren. Samtidigt blir en grupp av stadens ledare förgiftade på hotellet Ritz, vilket är en del av den undersökning Dante Sanfelipe utför på Al Capones uppdrag. Ju närmare de tre utredningarna kommer sina respektive lösningar, desto oftare korsas deras vägar och livet hotas för alla inblandade.
Som kanske framgått har Celestin ett eget, intelligent, sofistikerat och genomarbetat, sätt att berätta men det innebär inte att det skulle saknas spänning. Det här är en bok som är svår att lägga ifrån sig.
I de kommande böckerna ska Celestin följa Armstrong, jazzen och maffian till 40-talets New York i den tredje delen för att senare avsluta serien i det sena 60-talets Los Angeles.

Så ser i alla fall planen ut men han berättar mer när han kommer till Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall 8-10 november.
/ Anders Larsson

NÅGRA TITLAR

Mafioso

Chicago 1928. I den stekande högsommarhettan inleds tre utredningar. Michael Talbot och Ida Davies anlitas för att leta rätt på en försvunnen arvtagerska, men trots att hon är känd över hela stan visar det sig vara svårare än väntat att komma henne på spåren. Pressfotografen Jacob Russo kan inte skaka av sig bilden av en död man efter att ha fotograferat en avskyvärd mordplats, och bestämmer sig för att på egen hand finna mördaren. Samtidigt blir en grupp av stadens ledare förgiftade på hotellet Ritz, och självaste Al Capone skickar en av sina underhuggare för att ta reda på mer. Ju närmare de tre utredningarna kommer sina respektive lösningar, desto oftare korsas deras vägar och livet hotas för alla inblandade. Frågan är om någon av dem kommer att finna svaren de söker i stadens myller av jazzbarer och korruption?

Yxmannen

Utsedd till årets bästa översatta kriminalroman av Svenska Deckarakademin!

New Orleans 1919. Den beryktade seriemördaren Yxmannen sätter skräck i staden med sina bestialiska mord.
Kriminalinspektör Michael Talbot utreder fallet men har svårt att hitta ledtrådar. Dessutom bär han på en hemlighet, som till intet pris får komma ut. Luca DAndrea, Michaels tidigare chef, har fått i uppdrag av maffian att ta reda på vem Yxmannen är. Nittonåriga Ida jobbar som sekreterare hos en privatdetektiv, och när hon snubblar över ledtrådar som kan leda till avslöjandet av Yxmannens sanna identitet kan hon inte låta bli att på egen hand försöka utreda mysteriet.

Yxmannen bygger på de händelser som skakade New Orleans mellan 1918 och 1919, då en seriemördare härjade i staden. De brev som förekommer i romanen är autentiska och tros ha skrivits av den verklige Yxmannen.