Pernilla Ericson

Foto: Ola Axman

Pernilla Ericson är författare och journalist, bosatt i Stockholm men med sin skrivarlya på den grekiska ön Ios. Hon debuterade 2016 med sin första bok om Erlagruppen, ”Spåren vi lämnar efter oss” som följdes upp av den andra delen, ”Jag ska hitta dig”, 2017 och i maj i år kom den tredje, ”När du vänder dig om”.

Hon har skrivit ända sedan hon var liten och blev tidigt bokslukare. I sena tonåren började hon jobba för tidningen Okej och det blev vägen in i journalistiken. Hon har arbetat på flera kvinnomagasin, på Aftonbladet och med olika produktioner för TV4. I somras tillträdde hon som ny skribent på Aftonbladets ledarredaktion. Både som författare och journalist har hon ett stort fokus på feminism och antirasism. Precis som huvudkaraktären i böckerna, Liv Kaspi, sysslar hon mycket med kampbetonad träning och är instruktör inom en brottningsinfluerad träningsform heter ruffie. Grundaren av den träningsformen är kampsportaren Musse Hasselvall, och hon samarbetar också med honom för att kunna skapa trovärdiga kampscener i böckerna.

Erlagruppen är en sorts utredningsteam, fristående från, men i nära samarbete med polisen. Hon fick idén till gruppens första fall när hon efter en serie artiklar fick ta emot mängder av personliga berättelser om övergrepp. De flesta av de skrivande kvinnorna hade inte vågat anmäla.

Den senaste boken har en alldeles egen historia. Hon hade börjat på ett helt annat manus om ett kidnappningsdrama när hon pratade med Paula ”Finjima” Manrique, teknikexpert och profil inom spelvärlden. De känner varandra sedan tidigare, Paula har inspirerat en hel del till karaktären Aminah, Erlagruppens hacker, men nu pratade de om alla de hot som Paula utsatts för sedan hon som kvinna började ta plats i den mansdominerade spelvärlden. Mängder av hot- och hatmejl, som övergick i fysiska hot, döda djur hemskickade och någon målade med bajs på hennes dörr. De hackade hennes e-post och fick tag på privata bilder. Sedan riggade de en profil och började ragga på män i Paulas namn. Det de uttryckte där var att ”Paula” sökte män som kunde förverkliga våldtäktsfantasier. Komma hem till henne. De hade hennes adress, och det kom mycket riktigt hem en man till Paula, som trodde att han kom på inbjudan. Dörren var olåst och plötsligt stod han i hennes vardagsrum. Och hon fick kämpa för att få honom att förstå: ”Det är inte jag som har skrivit till dig.”

Pernilla Ericson har gott om egen erfarenhet av hot och hat, har mött många som utsatts för nättrakasserier, men hon blev ändå chockad av Paulas berättelse. Den blev då utgångspunkten för den nya boken ”När du vänder dig om”.
Möt henne på Svenska Deckarfestivalen 7-9 november; lyssna på hennes erfarenheter och få reda på mer om vad hon planerar för sitt fortsatta författarskap.


Här kan du Köpa din biljett till Deckarfestivalen direkt!

Recension:

När du vänder dig om av Pernilla Ericson.

“En isande digital nutid.”

Pernilla Ericsons tredje bok om den s.k. Erla-gruppen griper tag från första kapitlet när vi drabbas av den skrämmande insikten att vi alla kan vara iakttagna av vem som helst utan att veta om det. I princip så kan också vem som helst få sin identitet hackad på nätet utan att veta om det och sedan delta i ett drama i sitt namn på nätet men utan sin egen faktiska medverkan.

Det här utgör naturligtvis ett ultimat skräckscenario i vår digitala tidsålder. Ingen går säker – alla ser allt. Alla finns överallt.

Här finns en påtaglig och isande aktualitet i Pernilla Ericssons thriller ur samtiden.

”När du vänder dig om” har också som undertext redan på omslaget att boken är baserad på ett verkligt fall.

Karaktäristiskt för hennes sätt att skriva är att hennes berättande är oerhört tätt. Hon bygger på en väldigt tät krets huvudpersoner som vi får följa väldigt tätt. Hon ligger också tätt på sin storyline och berättar ofta i korta och effektiva kapitel som pumpar fram ett obönhörligt skeende. Det blir väldigt spännande och historien håller oss i ett njutbart järngrepp hela vägen.

“När du vänder dig om” tar avstamp i två skenbart åtskilda händelser där två kvinnor på olika sätt blir våldtagna i sina hem. När historien ska nystas upp visar det sig att båda kvinnorna dessutom har gett de olika våldtäktsmännen alibi för gärningen via att med sms själva bjuda in dem till sig med en uttalad vilja till hårt och brutalt sex.

Båda förövarna kan bevisa sin relativa oskuld via sina mobiler.

När det dessutom visar sig att männen som våldtar gör detta ”som ombud” för någon som finns bakom och styr hela förloppen genom att vara den som ”hackat” kvinnornas mobilkonton blir intrigen alltmer förtätad.

Den hisnande historien blir så komplex att polismyndigheten beslutar sig för att kalla in Erla-gruppen för att med sina mer okonventionella metoder och sina djupa kunskaper i ”Nätet” försöker nysta i händelserna.

Erlagruppen flyttar in hos sin chef Edith i hennes stora hus i Gnesta och med det som bas försöker de närma sig och tränga in i den förvridna och kvinnohatande värld som verkar omge fallen. Brutala våldtäkter med våldtäktsmän som hävdar sin oskuld och till råga på allt inträffar också dödsfall, som visar sig vara mord, i kretsen av de kvinnor som är berättelsens mittpunkt. Och de beordrade våldtäkterna tar inte slut.

ERLA-gruppen dras in i en skrämmande kattochråtta-jakt efter en till att börja med helt osynlig fiende.

Den sammansvetsade gruppen med polisen Liv Kaspi i spetsen och hackern Aminah och den tidigare kriminelle Rickard, som Liv också har en djupare relation med, kastas mellan hopp och förtvivlan in i en jakt på liv och död. En jakt där både Liv och Aminah tvingas sätta sina liv på spel när de försöker spåra ”RD Master” som styr och regerar på siten ”Res dig”. Den plats på det svarta nätet som alltmer träder fram som berättelsen onda hjärta och från vilket allt hat verkar emanera.

Boken bjuder en både hektisk och spännande resa i en miljö där alla kan vara lika utsatta och blottade inför okända och farliga krafter. Historien löper andlöst på mot sin förlösning och det blir väldigt dramatisk innan ERLA-gruppen kan återsamlas och sammanfatta sin djupdykning i näthatets skrämmande farvatten.

Pernilla Ericssons berättande är både konsekvent, obönhörligt och skickligt och drivs dessutom av ett engagemang som ger berättelsen en extra dimension.

Berättelsen andas. Det här är på allvar. Det handlar om kött och blod. Just idag.

Jag hoppas att snart få översköljas av nya starka berättelser med ERLA-gruppen.

Jag tror verkligen att gruppen behövs i vår stormande digitala tidsålder.

Tomas Melander / Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall