Pascal Engman

Foto: Anna-Lena Ahlström

Pascal Engman debuterade hösten 2017 med kriminalromanen Patrioterna. Det var en debut som omedelbart fick stor uppmärksamhet från en enad kritikerkår. Boken knyter ihop flera olika historier på ett anmärkningsvärt och högaktuellt sätt. Dels en historia om en underjordisk sammanslutning i Stockholm som upprättat en lista på viktiga mord att utföra i syfte att skydda Sverige från fiender.

Flera av personerna på listan är journalister och en mordserie inleds. På andra sidan jorden, i Latinamerika, grips en livvakt i en kriminell organisation av hemlängtan till Sverige och förbereder sin hemresa eller flykt till hemlandet.

Journalisten Madeleine Winter på Nyhetsbladet hamnar mitt i korselden av dessa båda skeenden som leder till gastkramande förvecklingar i ett Stockholm av idag.

Pascal Engman är journalist och hans andra spänningsroman Eldslandet kommer ut under hösten 2018.

Externa länkar:

Wikipedia https://sv.wikipedia.org/wiki/Pascal_Engman
Facebook https://www.facebook.com/pascalengmans/
Förlaget http://www.piratforlaget.se/authorship/pascal-engman/
Intervju https://www.resume.se/nyheter/artiklar/2017/08/23/pascal-engman-arligt-talat-sa-mar-jag-skit/

Deckarfestivalen recenserar:

Eldslandet lyser – följ en växande stjärna!

I fjol gjorde Pascal Engman succé med sin debut, ”Patrioterna”. Nu har hans andra bok, ”Eldslandet”, precis kommit ut och den är faktiskt ännu bättre! Att han är Sveriges nya stora internationella exportsuccé på den spänningslitterära himlen känns självklart när jag, lätt andfådd, kommit fram till punkt på sista sidan.

Det är en bit från start till mål i den nya boken, en tegelsten på 517 sidor, men det går fort, det är svårt att slita sig från läsningen, att ta några minuters paus för att fylla på kaffekoppen är en utmaning.

Pascal Engman har med sitt patos och sitt samhällsengagemang jämförts med Sjöwall & Wahlöö och Mankell, men han är mycket mer dramatisk och våldsam samtidigt som han är dagsaktuell i sin behandling av internationell organiserad brottslighet, främlingsfientlighet, organhandel och liknande frågor.

I ”Eldslandet” introducerar han polisinspektör Vanessa Frank som vi tydligen ska få följa i ytterligare några böcker. Hon är för tillfället avstängd från sitt jobb sedan hon kört rattfull. Som sig bör för en hjältinna i denna genre är hon trasig på olika sätt med en hel del i bagaget som är tungt att bära.

En annan huvudperson är Nicolas Paredes, extrem svensk elitsoldat som klarar allt, en sorts Carl Hamilton eller varför inte James Bond. Precis som författaren har Nicolas en del av sina rötter i Chile. Men även Nicolas är trasig på sitt sätt. Har en hel del problem med sig från familjesituationen under barndom och tonår samt en ständig oro för hur han ska kunna hjälpa sin autistiska syster. Han har nyligen fått sparken från den svenska elittruppen efter en misslyckad fritagning av kidnappade svenskar utomlands och arbetar som diskare på en restaurang för att försörja sig. Initialt har Nicolas också en sidekick, barndomskompisen Ivan Tomics som växt upp till en rätt korkad och våldsam buse med stora komplex och högtflygande gangsterdrömmar.

En tredje huvudperson är Carlos Schillnger, chef för den lilla enklaven Colonia Rheins i Chile, en nazistisk sekt grundad av tyska SS-soldater sedan de flytt Europa efter Andra världskriget. (Colonia Rheins är skapad i boken med en förebild i den verkliga Colonia Dignidad som bland mycket annat sysslade med mord och tortyr, inte minst i samverkan med Pinochet efter dennes militärkupp 1973.)

När du väl börjat läsa boken kommer du att vara fast i händelsernas dramatik; hur går det för henne … hur ska han klara sig … kommer det verkligen att fungera … jag måste bara läsa ett kapitel till för att se hur det går …

Men försök ändå någon gång ta ett steg tillbaka för att beundra själva konstruktionen, arkitekturen, det litterära bygget. Jag kan inte säga att den är nydanande, tvärtom är det en klassisk byggteknik för genren, men det är så väl genomfört. Initialt är de tre ovan nämnda huvudpersonerna bas för var sin berättelse som vi får följa, vi hoppar mellan dessa berättelser från ett kort kapitel till nästa. Successivt växer de tre berättelserna samman. Hela tiden är tempot högt och dramatiken stor. Personporträtten är skickligt formade, Engman har en stor förmåga att snabbt teckna hållbara och distinkta karaktärer, hans bakgrund som profilerad kvällstidningsjournalist kommer väl till pass. Även miljöerna, både i Stockholm och i Chile, är skickligt och levande genomförda.

Som läsare måste du förbereda dig på att det här i högsta grad är våldsamt. Jag vet inte hur många det är som dödas eller misshandlas, men det är ett stort antal. Ändå kan jag inte påstå att det skulle vara någon sorts kommersiell våldspornografi, i grunden finns ett starkt samhällsengagemang.

Men naturligtvis är det här kommersiellt i den meningen att ”Eldslandet” kommer att sälja stort. Redan debutboken har givits ut i ett antal länder samtidigt som den kommer att bli en amerikansk TV-serie. Jag skulle bli förvånad om inte ”Eldslandet” kommer att sälja ännu mer i ännu fler länder och kanske också bli bas för en kommande internationell storfilm.

Läs den! Jag garanterar dig ett antal timmars spänning på högsta nivå. Och inte minst: passa på att träffa vår nya svenska storstjärna när han kommer till Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall 7-9 november!

Anders Larsson


Här kan du Boka din biljett till Deckarfestivalen direkt!