Monica Grönlund

Foto: Anders Grönlund

Monica Grönlund debuterade i deckar- och kriminalgenren 2017 med romanen Vargen kommer. Den kretsar kring mordutredaren Tom Elfversson i Malmö, som brottas med chocken efter sin systers död som dött under oklara omständigheter. För att djupare försöka förstå sin systers öde beger han sig till Härjedalen och Sveg där de bägge vuxit upp tillsammans. Mellan dessa geografiska poler kretsar sedan historien. Sveg och Malmö är för övrigt också Monica Grönlunds geografiska poler. Hon är både född och nu boende i Malmö, där hon under många år arbetat som journalist, men har också levt i Härjedalen under 16 år.
Redan i år har hon kommit ut med sin andra kriminalroman ”Björnen sover inte”. Även i denna bok möter vi Mordutredaren Tom Elfversson från Malmö som under en påtvingad tjänstledighet hjälper sin barndomskamrat och poliskollega Harry Hansson från Sveg att utreda bakgrunden till vad som hänt en ung flicka som försvunnit efter en nyårsfest och sedan återfinns mördad framåt påsktiden när snön sakta smälter bort.
Vad hände där på nyårsaftonen hos ungdomarna egentligen?
Harry Hansson och Tom Elfversson tvingas lägga ett komplicerat pussel där hela samhället dras in och alla inblandade sluter sig alltmer och ingen säger sig ha hört eller sett något alls. Sökandet efter samband och sanningar tvingar de båda barndomsvännerna och poliserna att också konfrontera både polisiära, känslomässiga och existentiella frågor hos sig själva.
Monica Grönlund bodde i Sveg under 16 år runt millennieskiftet och hon debuterade där med boken ”Två byar – en annan historia”, 2000, och sedan 2013, kom den mer självbiografiska ”Ut. Jag vill ut”, om en ung flickas uppbrott.


Här kan du se hur du köper din biljett till Deckarfestivalen direkt!

Senaste verk:

Björnen sover inte
15-åriga Ellinor försvinner spårlöst från en nyårsfest i byn Linsell, Härjedalen. Ingen av de inblandade säger sig ha sett eller hört något. Det blir en svår nöt för Svegpolisen Harry Hansson att knäcka. Han ber sin kollega och barndomsvän Tom Elfversson om hjälp. Den här deckarhistorien handlar om ensamhet, men också om nära vänskap. När den trygghet som man tror att man lever i, krackelerar och det som inte får ske, ändå inträffar; då rasar fördämningarna och våra mest privata känslor väller fram över gator, bygemenskap och sorg. En deckare om ungdomar, mobbing om vänskap och om att växa som människa. Om kärlek och om livet som kom emellan.