Lone Theils

Lone Theils har en bakgrund som journalist där hon skrivit både för tidningen Politikken och Berlinske Tiderne och medverkat i dansk radio och television.

Under flera år har hon bott i London och har under sin karriär bevakat internationella skeenden i både Nordirland och Kosovo.

2015 debuterade hon som kriminalförfattare med boken ”Flickorna på Englandsbåten” som blev en omedelbar framgång och redan översatts till ett antal språk och länder. Bokens huvudperson är journalisten Nora Sand som med hjälp av innehållet i en resväska på ett loppis och ett gammalt semesterfoto nystar upp en intrikat historia med upprinnelse ett par decennier bakåt i tiden. Uppföljaren, ”Den blå poetens kärlek”, kom ut i år.

Sedan 2016 har Lone Theils flyttat tillbaka till Danmark för att på heltid koncentrera sig på sitt författarskap.

NÅGRA TITLAR

Den blå poetens kärlek

Den världsberömde diktaren, nobelpristagaren Manash Ishmail har under sin flykt från Iran skilts från sin hustru Amina. Nu är hon spårlöst försvunnen. Han har vägrat helt att ge intervjuer, men när Globalt tar kontakt säger han ok på ett villkor – Nora Sand ska göra intervjun. När de träffas får Nora snabbt klart för sig att han vill ha hennes hjälp att hitta Amina, som senast synts till i London.
Jakten på Amina leder Nora till dolda platser, där illegala flyktingar håller sig gömda på flykt från myndigheterna. Nora kastas med fara för sitt eget liv in i en mörk värld där vissa människoliv är mycket mindre värda än andra. Samtidigt blir hennes romans med Andreas allt mer komplicerad.
Den blå poetens kärlek är en fristående fortsättning på Flickorna på Englandsbåten, Lone Thiels framgångsrika debut som deckarförfattare.

Flickorna på Englandsbåten

Två danska flickor försvann spårlöst på en färja till England 1985. Många år senare dyker ett foto av dem upp i en gammal resväska i en second hand-butik i den lilla engelska kuststaden Brine.
Journalisten Nora Sand som arbetar i London för den danska tidningen Globalt börjar nysta i historien. Hon beger sig till Danmark för att undersöka flickornas brokiga bakgrund på en ungdomsinstitution. Snart dras hon in i ett fall med en ohygglig seriemördare som avtjänar ett livstidsstraff på det beryktade fängelset Wolf Hall. Samtidigt som hennes ungdomskärlek dyker upp oväntat i London gräver Nora så djupt i det gamla fallet att hon till sist får anledning att frukta för sitt liv.