Kristina Appelqvist

© Fotograf Anna-Lena Ahlström

Utöver deckarförfattare är Kristina Appelqvist frilansskribent och kommunikationskonsult och författare. Med sina feelgoda pusseldeckare i småstadsmiljö har hon hittat många trogna läsare.

Hon arbetade i 14 år som kommunikationschef på Högskolan i Skövde och det var där som hon fick inspiration till sin första deckare. Hon använder sina erfarenheter från sitt jobb i deckarna där handlingen utspelas i en akademisk miljö som finns just i Skövde. Hon menar själv att den akademiska miljön är perfekt för deckare med de maktlystna, intelligenta och viljestarka människor som finns där och som ofta är i konflikt med varandra.

Hon har beskrivits som en samtida Maria Lang eller Agatha Christie. Hon säger själv att hon inspireras mycket av Caroline Graham som skrivit böckerna om kommissarie Barnaby som sedan blev den populära tv-serien Morden i Midsomer.
”En annan författare som jag känner starkt släktskap med är Dorothy Sayers. Hon är liksom jag prästdotter och skriver till viss del om den akademiska världen. Jag läste henne i unga år och fastnade främst för ”Kamratfesten”, en deckare som utspelar sig i universitetsmiljö i det anrika Oxford. Det är märkligt lätt att känna igen sig trots att det är snart 80 år sedan boken kom ut!”

Kristina Appelqvist debuterade 2009 med ”Den svarta löparen”, den första delen av hennes första deckarserie med rektor Emma Lundgren i huvudrollen. Det blev fyra böcker i den serien under åren 2009-2012. 2014 kom Minns mig som en ängel, den första boken i en ny serie med litteraturforskaren Helena Waller som huvudperson. Den fjärde delen i denna serie, ”Den fjärde pakten”, kom ut tidigare i år. Utöver Helena Waller återkommer här också Emma Lundgren i handlingen.


Här kan du Boka din biljett till Deckarfestivalen direkt!

Urval titlar

Den fjärde pakten

En student faller ner från universitetets klocktorn. Ingen kan säga om det rör sig om en olycka, ett självmord eller rentav mord.
Händelsen hamnar snart i skuggan av en stor donation som ska bekosta ett unikt center för forskning och göra Västgöta universitet känt i hela världen.
Rektor Emma Lundgren, som återvänt efter mammaledigheten, känner sig mer och mer motarbetad av sina kolleger. Tillsammans med Helena Waller försöker hon ta reda på vad som sker och vem som ligger bakom kuppen för att få henne avsatt. Och när chefsgruppen besöker den rika donatorn på Franska rivieran inträffar ett mordförsök som får dem att inse att starka krafter verkar i det fördolda.
Den fjärde pakten är den fjärde fristående delen i serien med litteraturforskaren Helena Waller i huvudrollen. I den här pusseldeckaren återkommer även rektor Emma Lundgren som läsarna mött i Kristina Appelqvists tidigare böcker.