Jenny Rogneby

Jenny Rogneby är född 1974 i Etiopien. Hon kom som adoptivbarn till Sverige 1975 och växte upp i Boden med en syster och föräldrar som båda arbetade inom försvarsmakten. Numera bor hon i Stockholm, är utbildad kriminolog och har arbetat som brottsutredare på Citypolisen.

Rogneby har även socionomexamen och har läst kurser i bland annat juridik och konflikthantering. Hon är också utbildad musikalartist och har arbetat som artist i många år (hon har varit förband till Michael Jackson inför en publik på 80 000 personer i Tallinn, släppt album i Japan, varit med i Melodifestivalen och turnerat både i Sverige och utomlands).

Så här sa Jenny Rogneby om bakgrunden till ”Leona. Tärningen är kastad”, första boken i en serie med den okonventionella brottsutredaren Leona Lindberg i huvudrollen: “Som kriminolog och brottsutredare intresserar jag mig mycket för varför människor begår brott men även varför människor inte begår brott. De mekanismer som gör oss mer eller mindre påverkade och styrda av den sociala kontroll vi utsätts för av vår omgivning och de lagar och regler som finns. För den som läser min bok kommer kanske rånen och spänningen vara det väsentliga. För mig handlar boken om livsförändring, om att förhålla sig till omgivningens krav och vad som kan hända när någon bryter normen. Leona är polis, kvinna och mamma vilket gör att hon förväntas tänka och agera på ett visst sätt. När hon inte gör det uppstår inre och yttre konflikter som jag tycker är intressanta att skildra.”

”Leona. Tärningen är kastad” har getts ut i ett flertal länder och filmrättigheterna är sålda till Hollywood. 2016 utkom uppföljaren ”Leona. Alla medel tillåtna” och i år den tredje delen, ”Leona. Utan mänskligt värde”.

En psykiskt sjuk kvinna blir påkörd av ett Arlanda Express-tåg vid Karlbergs station. Allt tyder på att det rör sig om ett vanligt självmordsförsök, men snart upptäcker man att den sargade kvinnan även har andra skador än de hon ådragit sig vid tågolyckan – hon saknar en njure! När sedan en hemlös tiggare rasar ihop blodig mitt på Sergels torg och även han saknar ett organ förstår man att en grupp hänsynslösa gärningsmän satt i system att plundra samhällets mest utsatta människor på kroppsdelar.

Leona Lindberg, den skickliga och okonventionella utredaren på Citypolisen, får ärendet på sitt bord, och spåren leder henne till en mycket skitig verksamhet. Leona känner sig ovanligt engagerad i sitt arbete, samtidigt som hon ställer sig fullständigt frågande till att hennes överordnade ser henne som aktuell för en ny chefsposition. Själv har hon nämligen fokus på annat håll. I sin strävan efter ett nytt liv har hon den här gången valt att ta saker och ting helt i egna händer med en ny sidoverksamhet: Att ta från de onda – och ge till sig själv. Men Leona får också lära sig att allt har ett pris.