Hanna Lindberg

Hanna Lindberg debuterade som författare 2014 med thrillern STHLM Confidential. Debuten var mycket framgångsrik och boken har hittills sålts till ett tiotal länder. Förra hösten kom uppföljaren, STHLM Grotesque, som även den skördat framgångar, och hon skriver nu på den tredje delen.

Hon är född 1981, är förutom författare frilansjournalist och bosatt i Stockholm med sin man, Aftonbladetreportern Staffan Lindberg, och tre barn. Mat är ett stort intresse. Hon har bl a tidigare arbetat på tidningen “Allt om mat” och även som digital redaktör på Bonnier Tidskrifter har hon under många år bevakat krogvärlden. I bakgrunden finns också en tid som nyhetsreporter på Aftonbladet.

Bakom sig har hon också universitetsexamina inom tre områden: Sociologi, Media och Ledarskap. Ridning, snowboard och skidåkning är de största fritidsintressena utomhus och inomhus är det bland annat schack och där hon redan som 12-åring deltog i SM.
Miljön för böckerna finns i Stockholms medie- och krogvärld, hemmaplan för Hanna Lindberg. För att skapa böckernas huvudperson, den egensinniga journalisten Solveig Berg, förefaller hon också ha hämtat en hel del från sig själv; Solveig bor till och med i samma område som Hanna växte upp i.
Den första boken gavs ut på ett litet förlag med små resurser vilket innebar att hon fick ta mycket av jobbet med marknadsföring och distribution själv. Det gjorde hon också mycket framgångsrikt; bland annat lär hon förbluffat många med en fantastisk försäljning på Bokmässan i Göteborg när debuten lanserades där. Efter det har hon fått en professionell agent som spridit boken till tiotalet länder och innan det var dags för andra boken hade hon också värvats över till stora förlaget Norstedts.
Möt Hanna Lindberg på Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall 7-11 november då du kanske får veta mer om den tredje boken om Solveig Berg.


Externa länkar:

webb: hannalindberg.com

twitter: @hannaelindberg

facebook: www.facebook.com/hannalindbergofficial

instagram: @hannaelindberg


Här kan du Köpa din biljett till Deckarfestivalen direkt!

Senaste verk/Recension

Farliga lögner, dödligt farliga

Stockholm Grotesque

Lögner som vi stuvar undan i en mörk liten vrå försvinner inte; tvärt om växer de ofta och kan återvända till ljuset med en förödande kraft. Och när livet och livslögnen så småningom kolliderar kan det bli farligt, dödligt farligt. Det är ett tema i thrillern STHLM Grotesque som utspelar sig i Stockholms krog- och medievärld, hemmaplan för författaren Hanna Lindbergs, miljöer som hon verkligen behärskar och det visar hon tydligt i denna uppföljare till den hyllade debuten med STHLM Confidential som sålts till ett tiotal länder.

“Stockholm Grotesque” är en restaurang, en gigantisk lyxrestaurang i Stockholms centrum. På något underligt sätt har man fått tillstånd att förvandla Börshuset i Gamla stan till detta gastronomiska palats. Den här kvällen är det dags för branschens egen Oscarsgala, alla som verkligen räknas är på plats för Guldkocken och det är snart dags att avslöja vem som ska få den åtråvärda trofén. Solveig Berg, journalisten som vi mötte i debutboken, arbetar nu som krogrecensent för en mäktig och inflytelserik webbtidning och finns naturligtvis i lokalen liksom hennes chef Vanja. Ljuset slocknar, den glittrande lokalen blir plötsligt alldeles svart, ett skott hörs och när ljuset tänds igen ligger Vanja där, död, skjuten.

Det är den dramatiska inledningen av STHLM Grotesque, Hanna Lindbergs andra och senaste bok som kom ut för ganska precis ett år sedan. Om du inte läste den då så passa gärna på att göra det nu innan du kan träffa henne på Svenska Deckarfestivalen och kanske få höra henne berätta en del om sin nästa bok.

Polisen som ska utreda mordet på Vanja går i alldeles fel riktning tycker Solveig, de vill inte alls lyssna på henne så hon bestämmer sig för att gå sin egen väg, för att själv ta reda på sanningen. Det blir en dramatisk och våldsam väg där olika hemligheter avslöjas och där fler än Vanja möter döden. Även Solveigs liv hotas, inte minst i det dramatiska och sceniskt fantastiska slutskedet där vi som läsare verkligen kan se bilderna från en tänkbar actionfilm.

Hanna Lindberg bjuder på fartfylld action, men inte bara det. Det märks väl att hon kan krogbranschen, hon beskriver den initierat och med stora mått av ironi som även ger oss som läsare en hel del skratt på vägen; den moderna gastronomiska världen kan emellanåt vara rätt absurd i alla sina välpolerade ytor. Men steg för steg rämnar de tjusiga fasaderna i samma takt som nya hemligheter avslöjas.

Hon är riktigt bra på att bygga spännande intriger som hela tiden driver berättelsen framåt samtidigt som hon skapar verkligt levande miljöer. Hon bygger också intressanta samtidsdokument som driver med dagens ytlighet, den ständiga jakten på bekräftelse, kampen för stundernas gilla-stormar. Det ska bli intressant att följa hennes fortsatta författarskap och jag ser verkligen fram emot att få veta mer om det på Svenska Deckarfestivalen 7-9 november!

Anders Larsson, Svenska Deckarfestivalen Sundsvall