Geir Tangen

Geir Tangen föddes 1970 I den lilla byn Øystese vid Hardangerfjorden på den norska västkusten. Redan som barn var han en stor bokslukare, kärleksfullt stimulerad av sina föräldrar.
Han ”debuterade” med sin första egna kriminalhistoria redan vid 11-12 års ålder och som tonåring skrev han dikter som också publicerades i den lokala tidningen.
Drömmen om att skriva ”på riktigt” höll i sig genom åren samtidigt som han tog universitetsexamina inom statsvetenskap och IT, jobbat som journalist och frilanslektör för norska bokförlag och under senare år senast som lärare.
När han var drygt 30, 2001, träffade han sin nuvarande fru Agnes Lovise Matre, och då blev författardrömmarna starkare igen. De två har mycket gemensamt; bägge är lärare och bägge är passionerade inför skrivandet. Länge försökte de skriva tillsammans men blev inte så nöjda med resultaten. Så de började skriva var för sig med nära stöd av varandra. De bor idag i den lilla staden Haugesund på den norska västkusten, inte långt från Hardangerfjordens utlopp i Atlanten. Haugesund är också miljön för Geir Tangens deckare. De har tillsammans tre barn från tidigare förhållanden. De yngsta är nu drygt 20 och utrymmet för skrivandet har blivit större.
Agnes blev först med att debutera som författare. 2012 kom hennes första roman, “Stryk meg over håret”, 2015 den andra, “Kledd naken” och 2017 den tredje, “Skinnet bedrar”.
Geir arbetade på med sin debut. Redan från början var den tänkt som en trilogi på sätt och vis inspirerade av texter i olika låtar från norska bandet Kaizers Orchestra. Det är också därifrån böckernas titlar kommer. 2015 började han bli klar med debuten ”Maestro” som också var antagen av ett mindre förlag. Men mitt i processen gick förlaget i konkurs. Geir och Agnes satsade allt de förmådde på egna förlaget MATA för att kunna ge ut boken på egen hand och januari 2016 kom ”Maestro” ut på norska. Den blev en omedelbar succé och de fick ständigt trycka nya upplagor för att möta efterfrågan. Redan i februari blev fick han svenska Ahlander Agency som litterär agent och bara någon månad senare var ”Maestro” såld till 15 länder.
Både Geir och Agnes tog tjänstledigt från sina lärarjobb sommaren 2016 och kunde börja skriva på heltid i sin lägenhet i Spanien. Bägge finns nu hos Norges största förlag, Gyldendal Norsk Forlag, som ger ut deras nya böcker.
Del två I Geirs trilogi, ”Hjerteknuser”, har redan kommit ut på norska och kommer i svensk översättning i februari 2019.
Både Agnes och Geir skriver en hel del för olika tidningar. De driver också var sin blogg, bägge mycket stora, hon om författarskap och han om kriminallitteratur.
En verklig sannsaga om författardrömmar som förverkligas! Kom och träffa Geir Tangen på Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall 7-9 november för att höra mer om denna saga och kanske framför allt om hur den kommer att fortsätta.

Externa länkar:

Hemsida: https://www.geirtangen.com/
Blogg: https://www.geirtangen.com/blog-1


Här kan du Boka din biljett till Deckarfestivalen direkt!

Recensioner:

Något extra för alla deckarfans

”Maestro är något extra för oss alla deckarfans”, skrev Lotten Glans på Lottens Bokblogg när den nya norska deckarstjärnan Geir Tangens debut ”Maestro” kom ut på svenska tidigt i våras. Boken har gjort stor succé, är såld till 15 länder och har fått översvallande recensioner. Den fick också högt betyg av Lotten och du kan läsa hennes recension här.

Från förlagets hemsida: Journalisten Viljar Ravn Gudmundssons karriär är på väg utför. Förr var han den stora stjärnan på lokaltidningen i den norska småstaden Haugesund, och hade fullt sjå med att stå emot anbuden från Oslotidningarna. Men efter ett ödesdigert misstag går Viljar från stjärna till iskall på redaktionen. Samtidigt kämpar han privat med att ta hand om sin ADHD-diagnostiserade son, och inte minst med att hantera sina egna ångestattacker.

När Viljar en dag får ett mejl av någon som påstår sig vilja straffa människor som undkommit rättvisan, skickar han det bara förstrött vidare till polisen. Nästa dag hittas en kvinna mördad. Och snart trillar ännu ett kryptiskt mejl ner i Viljars inkorg …

Lotte Skeisvoll leder polisutredningen. Många rynkar på näsan åt att hon 32 år ung blivit utnämnd till kriminalkommissarie, men Lotte själv – paragrafryttare och närmast tvångsmässigt överambitiös – tycker att hon borde ha fått chansen betydligt tidigare. Men nu möts hon av en gärningsman som ständigt verkar ligga steget före. Först när det framkommer att morden tycks spegla scener ur populära kriminalromaner står hon inför ett genombrott.

Jag läser mycket norskt och gärna på norska. Dessutom läser jag gärna norsk krim. Det finns några norska bokbloggar som jag besöker regelbundet, och Bokbloggeir är en av dem – där har jag hittat väldigt många bra tips på för mig nya norska deckare. Klart jag blev nyfiken när jag såg att han nu debuterat som deckarförfattare, men jag hade inte kommit mig för att beställa Maestro på norska innan det kom ett mejl från det svenska förlaget med en fråga om jag ville läsa. Absolut!

Maestro är en deckare som har allt jag vill ha i en deckare. Bra tempo, spännande handling och bra karaktärsteckningar. Dessutom är den välskriven och läsningen flyter obehindrat (utom på något enstaka ställe där jag undrar över översättningen, men det är en annan sak). Kapitlen är lagom långa och snyggt uppbyggda. Trots att jag hade otroligt intensivt på jobbet så lockade Maestro till sträckläsning. Inte för att jag saknar norska deckarfavoritförfattare, men nu har jag i alla fall fått en till!

Maestro är, som så många andra deckare nuförtiden uppbyggd med två olika tidslinjer. Själva greppet är välkänt, och jag tycker Geir Tangen lyckas med balansgången att väva ihop de två trådarna på ett snyggt sätt. Även att låta mördaren få egna kapitel är ett välkänt grepp, och något jag generellt är lite less på. Men i Maestro fungerar det.

Jag kan inte påstå att jag gillar Viljar och Lotte men de är ändå personer som intresserar. Som läsare får man en del ledtrådar kring dem och deras bakgrund, och det känns som där finns material till flera böcker med dem i huvudrollen.

Maestro är något extra för oss alla deckarfans. Den har många bottnar, och flirtar rejält med en del av de ”vanligaste” knepen i en deckare och faktiskt hela genren, men det blir aldrig fånigt, utan bara underhållande. En del av svängarna tror jag faktiskt man måste ha läst deckare för att till fullo uppskatta. Det innebär också att man inte bara kan njuta av en bra deckare, utan dessutom fundera en hel del över genren. En genre som ni vet jag brinner för.

Det enda jag har lite problem med är slutet. Det blir lite mycket ”extra allt” i trådarna, och vad som på sätt och vis är ett snyggt grepp blir för mig helt enkelt… lite mycket. Mer om det kan jag inte säga utan att det blir en spoiler. Min åsikt i den frågan kan möjligen bero på att det blev sträckläsning mot slutet. Sen det allra sista mördaren gör – ja, det är…. nej, jag säger inget om det heller!

Nu har jag bara ett problem. Ska jag beställa bok två, Hjerteknuser, på norska eller ska jag tåla mig till översättningen…

Omdöme: Välskriven och spännande norsk krim för deckarfantaster.

Betyg: 5-

Lotten Glans lottensbokblogg

Lotten har också läst Geir Tangens nästa bok, ”Hjerteknuser” på norska. Den kommer först i februari nästa år på svenska, men följ länken så kan du redan nu läsa Lottens recension av den boken: https://lottensbokblogg.wordpress.com/2018/09/05/hjerteknuser-av-geir-tangen/