Björn Persson

bild4inlaga

 

 

 

 

 

 

 

 

Björn Persson, deckarförfattaren och pappersarbetaren, fick 2016 års kulturstipendium från Pappers på 15 000 kronor. Hämnd, sprängningar och samhällsproblem – allt med pappersbruket i bakgrunden.

Han bor i Matfors utanför Sundsvall. Vid sidan av sitt heltidsjobb skriver han deckare och tränar och kör travhästar. Björn gästar festivalen för tredje året i rad, nu med sin nya bok Synden straffar sig själv.

För debutboken Som man sår får man skörda (2014) fick han mycket uppmärksamhet och en hel del goda recensioner. Han fick ett Stimulansstipendium från fackförbundet Pappers Kulturkommitté sommaren 2014. Hans andra deckare kom 2015, den heter Hålla tand för tunga.
Synden straffar sig själv kommer hösten 2016. 
“Vintern har den mellannorrländska staden i ett fast grepp och snön vill aldrig sluta falla. Den vikarierande kriminalreportern på Extrabladet, Lennart “Lenny” Eriksson bevittnar hur tre invandrarungdomar med hjälp av den osympatiska stjärnadvokaten Jens Rudner oväntat blir frikända från en väntad misshandelsdom i Tingsrätten.

I polishuset får den luttrade kriminalinspektören Stig Elofsson plötsligt och oväntat ta över en utredning om sexdejting på nätet, medan kollegan Bo Nilsson kämpar med sin aversion mot allt och alla och då främst kriminalavdelningens nya chef Ellen Lind.

När en av de tre friade ungdomarna hittas död och advokaten Rudner försvinner ställs mycket på sin spets. Vad är det egentligen som händer i staden mellan de två bergen? Och är det verkligen så att synden straffar sig sjäv?”

13579885_10206429765171859_1477445298_o