Arne Dahl

Arne Dahl är med sina kritiker- och läsarhyllade kriminalromaner om A-gruppen (1998–2007) en av Sveriges mest välkända och etablerade deckarförfattare, och han har dessutom rönt stora framgångar utomlands, rättigheter till hans böcker har sålts till över 25 länder. I Sverige har han en stor läsekrets och har av kritikerna höjts till skyarna, många har beskrivit honom som den bästa kriminalförfattaren i Sverige idag.

Efter böckerna om A-gruppen har Dahl fortsatt med den fristående fortsättningen om Opcop, en kvartett som inleddes med ”Viskleken” 2011, vilken utsågs till årets bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademin. Den serien avslutades med ”Sista paret ut” 2014.

Med ”Utmarker” 2016 inledde han en helt ny serie där detektiverna Sam Berger och Molly Blom. Den andra delen ”Inland” kom tidigare i år.

I ”Inland” får Sam och Molly ett oväntat uppdrag som rör ett obehagligt fall från det förflutna. Mördaren är sedan länge dömd och fängslad, men är han verkligen skyldig?

Arne Dahl är en pseudonym för Jan Arnald, född 1963 och bosatt i Stockholm och Berlin. Som Arne Dahl debuterade han 1998 med “Ont blod” och 1990 debuterade han under eget namn med romanen “Chiosmassakern”. Han disputerade på avhandlingen Genrernas tyranni om Artur Lundkvist 1995.

Förutom författandet och den akademiska banan är Jan Arnald verksam som litteratur- och teaterkritiker (i bland annat Dagens Nyheter). Dessutom är Jan Arnald redaktör för kulturtidskriften Aiolos.

NÅGRA TITLAR…

Inland

När den forne detektiven Sam Berger slår upp ögonen har han ingen aning om var han befinner sig. Allt är vitt, en värld utan tecken. Men så står Molly Blom vid hans sida, och han inser att de två är på flykt undan en rättvisa som slutat vara rättvis.
I den hisnande uppföljaren till succén Utmarker får Sam och Molly ett oväntat uppdrag som rör ett obehagligt fall från det förflutna. Mördaren är sedan länge dömd och fängslad, men är han verkligen skyldig? Inland är en gastkramande resa in mot mörkrets iskalla hjärta, det är Arne Dahl i högform.

Utmarker

Hon heter Ellen Savinger och har varit försvunnen i tre veckor.
Sam Berger fruktar att en seriemördare tagit henne, men få av hans kollegor inom Stockholmspolisen lyssnar på honom: utan kropp, inget brott.
Så kommer Sam i kontakt med den mystiska Nathalie Fredén som visar sig ha oanade insikter i fallet. En historia med hisnande förgreningar till Sams eget liv tonar fram: plötsligt är även jägaren jagad, och i utmarkerna väntar en sanning som alltför många vill dölja.
Tempofyllda Utmarker visar upp en helt ny sida av Arne Dahl. Det är en roman full av försåtsmineringar och hemliga rum, den första där vi följer detektiverna Sam Berger och Molly Blom.