Anna Karolina

Anna Karolina besökte Deckarfestivalen förra året men har nu gått in i ett nytt skede i sitt författarskap när hon inlett ett samarbete med Mons Kallentoft. Tillsammans har de skrivit ”Falco”, femte delen i Herkulesserien, som kom ut tidigare i år.

Hon har gjort en snabb författarkarriär, debuterade 2014 och kom i år ut med sin femte bok. Debuten, ”Stöld av babian”, prisbelöntes och var inledningen på en serie om Amanda Paller som kommit ut i ytterligare två delar: ”Står dig ingen åter” 2015 och ”Förlorat ansikte” 2016. I november 2017 kom den fristående ”Sjusiffrigt” och i år kom alltså ”Falco”, skriven tillsammans med Mons Kallentoft. Hennes böcker är mycket populära och översatta till flera språk.

Anna Karolina (Anna Karolina Larsson egentligen) är född i 1974 i Finspång, har arbetat som polis i Stockholm och Malmö, är nu författare på heltid och bor med sambo, två åttaåriga tvillingsöner och två bonusbarn i ett radhus vid havet i Limhamn, Malmö.

Anna Karolina började jobba som polis 2003 och arbetade på Grova brott i Stockholm när hon började skriva om Amanda Paller. Karaktären Amanda är ny som polis, vill hämnas sin systers död och i jakten på förövarna förälskar hon sig i den tungt kriminelle Adnan Nasimi. Kärnan i berättelsen är mötet mellan polisen och den undre världen. Historien drivs av Amandas moraliska konflikt.

Så här säger hon själv: ”Jag skulle skriva en kriminalroman med inslag av egna erfarenheter! Den skulle vara hård, rå och hänsynslöst intim. Jag startade datorn för att sätta igång. Kom på att jag inte visste hur man gjorde? Bläddrade i några andra böcker för att se hur de var uppbyggda. Det kan väl inte vara så svårt! Jag kan ju världen som så många människor är nyfikna på: polisen och maktspelet med de kriminella. Ungefär så började min naiva författarkarriär.”

Då blev det inget färdigt manus. Hon träffade sin nuvarande sambo och flyttade 2010 till Malmö. Hon fortsatta att arbeta som polis men nu på Skånepolisens ledningscentral i Malmö.

Samtidigt fick hon inte historien om Amanda ur huvudet och började skriva på nytt men var inte nöjd med resultatet. Parallellt med jobbet började hon 2012 på Lunds Universitets Författarskola och tog sedan tjänstledigt för att få tid till att skriva.

Slutligen blev hon klar med manus till sin första bok, ”Stöld av babian” som kom ut 2014. Debuten hyllades av recensenterna, polisarbetet gestaltades trovärdigt, med hög spänningshalt. Och läsarna lockades av den omöjliga kärlekshistorien mellan Amanda och den kriminelle Adnan. Som framgick ovan har hon fortsatta att framgångsrikt ge ut nya böcker sedan dess.

Den senaste som kom ut tidigare i år är alltså ”Falco”. För henne är det premiär för samarbetet med Mons Kallentoft men samtidigt är ”Falco” den femte delen i Herkulesserien. Serien är löst baserad på myten om Herkules tolv storverk, i denna bok Herkules jakt på de jättelika rovfåglarna. Genom att spetsa ett högaktuellt kriminaldrama med personliga konsekvenser skapas en berättelse som berör lika mycket som den skrämmer.

Anna Karolina har numera slutat som polis och skriver på heltid men saknar polisjobbet.

Utöver jobb och föräldraskap är Anna Karolina passionerat aktiv med fysisk träning och har bland annat drivit en egen workout-verksamhet i Limhamn. Hon reser gärna, mest till Asien, framför allt Thailand och älskar mycket i deras kultur och inte minst maten.

Mons Kallentoft

Mons Kallentoft debuterade år 2000 med thrillern Pesetas. 2007 inledde han den mycket uppmärksammade serien om Malin Fors. Den elfte delen, Bödelskyssen, kom ut 2017. Serien har sålts i närmare tre miljoner exemplar och har översatts till 30 språk.

2014 inledde han ett samarbete med Markus Lutteman och gav ut första delen i Herkulesserien, Zack. Fram till 2017 har de två skrivit ytterligare tre delar i denna serie. Den femte delen, Falco, kom ut tidigare i år och den skrev han tillsammans med Anna Karolina. Även Herkulesserien är en internationell fullträff, såld till över 20 länder och hyllad av både kritiker och läsare.

Mons är född 1968. Efter uppväxten i Ljungsbro utanför Linköping bodde han flera år i Stockholm. Idag är han och hans familj bosatt på Mallorca.

På Deckarfestivalen representeras det nya författarparet av Anna Karolina.

Här kan du Boka din biljett till Deckarfestivalen direkt!

Senaste verk/Recension

Falco

En tonårsflicka utför ett kallblodigt terrordåd i Stockholms tunnelbana. Sverige befinner sig i chock. Är flickan en ensam galning eller har hon agerat på någons order?

En polis anmäls försvunnen och hittas kort därpå brutalt mördad. Hans senaste uppdrag var som hanterare vid infiltreringen av en stor knarkliga. Nu kräver infiltratören, vars identitet är okänd, kriminalinspektör Zack Herry som kontaktperson. 

Samtidigt som Zack kämpar med tilliten i sin nya kärleksrelation dras han allt djupare in i utredningen. När bitarna slutligen faller på plats står tusentals människoliv på spel.

FALCO är Mons Kallentofts och Anna Karolinas första gemensamma bok. Genom att spetsa det högaktuella kriminaldramat med personliga konsekvenser skapas en berättelse som berör lika mycket som den skrämmer.