Anna Karolina

Anna Karolina besökte Deckarfestivalen förra året men har nu gått in i ett nytt skede i sitt författarskap när hon inlett ett samarbete med Mons Kallentoft. Tillsammans har de skrivit ”Falco”, femte delen i Herkulesserien, som kom ut tidigare i år.

Hon har gjort en snabb författarkarriär, debuterade 2014 och kom i år ut med sin femte bok. Debuten, ”Stöld av babian”, prisbelöntes och var inledningen på en serie om Amanda Paller som kommit ut i ytterligare två delar: ”Står dig ingen åter” 2015 och ”Förlorat ansikte” 2016. I november 2017 kom den fristående ”Sjusiffrigt” och i år kom alltså ”Falco”, skriven tillsammans med Mons Kallentoft. Hennes böcker är mycket populära och översatta till flera språk.

Anna Karolina (Anna Karolina Larsson egentligen) är född i 1974 i Finspång, har arbetat som polis i Stockholm och Malmö, är nu författare på heltid och bor med sambo, två åttaåriga tvillingsöner och två bonusbarn i ett radhus vid havet i Limhamn, Malmö.

Anna Karolina började jobba som polis 2003 och arbetade på Grova brott i Stockholm när hon började skriva om Amanda Paller. Karaktären Amanda är ny som polis, vill hämnas sin systers död och i jakten på förövarna förälskar hon sig i den tungt kriminelle Adnan Nasimi. Kärnan i berättelsen är mötet mellan polisen och den undre världen. Historien drivs av Amandas moraliska konflikt.

Så här säger hon själv: ”Jag skulle skriva en kriminalroman med inslag av egna erfarenheter! Den skulle vara hård, rå och hänsynslöst intim. Jag startade datorn för att sätta igång. Kom på att jag inte visste hur man gjorde? Bläddrade i några andra böcker för att se hur de var uppbyggda. Det kan väl inte vara så svårt! Jag kan ju världen som så många människor är nyfikna på: polisen och maktspelet med de kriminella. Ungefär så började min naiva författarkarriär.”

Då blev det inget färdigt manus. Hon träffade sin nuvarande sambo och flyttade 2010 till Malmö. Hon fortsatta att arbeta som polis men nu på Skånepolisens ledningscentral i Malmö.

Samtidigt fick hon inte historien om Amanda ur huvudet och började skriva på nytt men var inte nöjd med resultatet. Parallellt med jobbet började hon 2012 på Lunds Universitets Författarskola och tog sedan tjänstledigt för att få tid till att skriva.

Slutligen blev hon klar med manus till sin första bok, ”Stöld av babian” som kom ut 2014. Debuten hyllades av recensenterna, polisarbetet gestaltades trovärdigt, med hög spänningshalt. Och läsarna lockades av den omöjliga kärlekshistorien mellan Amanda och den kriminelle Adnan. Som framgick ovan har hon fortsatta att framgångsrikt ge ut nya böcker sedan dess.

Den senaste som kom ut tidigare i år är alltså ”Falco”. För henne är det premiär för samarbetet med Mons Kallentoft men samtidigt är ”Falco” den femte delen i Herkulesserien. Serien är löst baserad på myten om Herkules tolv storverk, i denna bok Herkules jakt på de jättelika rovfåglarna. Genom att spetsa ett högaktuellt kriminaldrama med personliga konsekvenser skapas en berättelse som berör lika mycket som den skrämmer.

Anna Karolina har numera slutat som polis och skriver på heltid men saknar polisjobbet.

Utöver jobb och föräldraskap är Anna Karolina passionerat aktiv med fysisk träning och har bland annat drivit en egen workout-verksamhet i Limhamn. Hon reser gärna, mest till Asien, framför allt Thailand och älskar mycket i deras kultur och inte minst maten.

Mons Kallentoft

Mons Kallentoft debuterade år 2000 med thrillern Pesetas. Sitt stora genombrott fick han 2007 med den så kallade årstidsserien om kriminalinspektör Malin Fors: Midvinterblod, Sommardöden, Höstoffer, Vårlik och Den femte årstiden. Sedan dess har kriminalromanerna om Malin Fors översatts till ett tjugotal språk och sålt i över tre miljoner exemplar världen över. I den andra serien om Malin Fors inspirerades Kallentoft av de fyra elementen, och Vattenänglar, Vindsjälar, Jordstorm och Eldjägarna fick alla ett mycket fint mottagande. Med Djävulsdoften, som följdes av Bödelskyssen, inledde Kallentoft en ny serie om Malin Fors, inspirerad av de fem sinnena. Nu, hösten 2018 kom den tredje fristående delen i den aktuella serien, Himmelskriket, som alltså är den tolvte boken totalt om Malin Fors.

2014 inledde han ett samarbete med Markus Lutteman och gav ut första delen i Herkulesserien, Zack. Fram till 2017 har de två skrivit ytterligare tre delar i denna serie. Den femte delen, Falco, kom ut tidigare i år och den skrev han tillsammans med Anna Karolina. Även Herkulesserien är en internationell fullträff, såld till över 20 länder och hyllad av både kritiker och läsare.
Mons är född 1968. Efter uppväxten i Ljungsbro utanför Linköping bodde han flera år i Stockholm. Idag är han och hans familj bosatt på Mallorca.

På Deckarfestivalen representeras det nya författarparet av Anna Karolina.


Externa länkar:

Hemsida: Anna Karolina
Hemsida: Mons Kallentoft


Här kan du Köpa din biljett till Deckarfestivalen direkt!

Senaste verk/Recension/Smakprov

En våldsam och dramatisk Stockholm Noir

Falco (2018)

Samtidens Herkules är tillbaka, kriminalinspektör Zack Herry, en vacker, trasig, stark ung man, modig över gränsen till dumdristighet, fantastisk polis på dagtid och drogberoende i storstadsnatten, attraktiv för kvinnorna men fylld av tvivel på sig själv. En våldsam och dramatisk Stockholm Noir där ingen av seriens många beundrare blir besviken. Falco, femte delen av Herkulesserien, kom ut i somras och du som inte slukade den då kan se fram emot några härliga timmar, uppslukad av aktionfylld spänning.

Serien är inspirerad av myterna om Herkules (Herakles i grekisk mytologi och Hercules i romersk) tolv stordåd så vi kan gissa att serien kommer att få sju delar till. De första fyra delarna i serien skrev Mons Kallentoft tillsammans med Markus Lutteman, men sedan Lutterman ville fokusera på sitt eget författarskap har han i Falco, den femte delen, ersatts av Anna Karolina, kriminalförfattare och före detta polis. Den femte delen kopplas faktiskt till det sjätte stordådet, Herkules uppdrag att döda stymfaliderna, jättelika människoätande rovfåglar. Här är det en av Zacks kolleger, Roger Dahl, som hittas brutalt mördad. Det ser ut som en medeltida ritual, en mänsklig kropp förvandlad till en blodig rovfågel. Han arbetade med utredningen av en stor knarkliga, var innan sin död, hanterare av den mystiska infiltratören Cooper. Parallellt begår en ung kvinna ett terrordåd i Stockholms tunnelbana. Zack är på plats och lyckas minska konsekvenserna av dådet. Men hänger dessa händelser ihop? I bägge fallen finns personliga kopplingar till Zack? Hur ser kopplingarna ut mellan internationell knarkhandel och lika internationell terrorism? I Stockholm? Och vem är det som hatar Zack så våldsamt?

Och så rusar författarduon på i våldsamt tempo där vi som läsare lustfyllt kämpar för att följa med; i polisarbetet, i förorterna, i den dramatiskt segregerade staden, klubblivet, droghandeln, tentaklerna från IS, de rikas oändliga resurser och helt andra som bara äger sitt hat. Och hela tiden vår krångliga hjälte, Herkules, Zack, och hans komplexa privatliv djupt indraget i händelseförloppet. Falco är dramatik på högsta nivå, läs den gärna!

Som framgår av texten här intill skriver bägge också egna serier. Anna Karolina har tre böcker om Amanda Paller bakom sig. Är prisbelönt och översatt till flera språk. Om det blir någon fortsättning? Fråga henne själv på Svenska Deckarfestivalen.

Och Mons Kallentoft har sin serie om Malin Fors där den första delen kom ut redan 2007. Serien har sålts i närmare tre miljoner exemplar och har översatts till 30 språk. Bara för några dagar sedan kom den tolfte boken ut, Himmelsriket. Jag har läst den och allt talar för att den kommer att bli minst lika framgångsrik som de tidigare delarna. Ett tema i denna bok är kraften i kärleken till våra barn och vilka konsekvenser den kan få …

Anders Larsson / Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall