Anna Jansson

jansson_anna_30

Deltog i Festivalen 2014.

Anna Jansson föddes 1958 i Visby, där hon också växte upp. 1979 flyttade hon till Örebro för att utbilda sig till sjuksköterska. Där blev hon kvar och var i många år verksam inom sjukvården. Vid sidan om sitt författarskap föreläser Anna Jansson i etikfrågor runt om i landet.

År 2000 kom debutromanen Stum sitter guden. Där lanserades kriminalinspektör Maria Wern, som sedan dess har varit huvudperson i en lång rad kriminalromaner. I många av böckerna kombinerar Anna Jansson sin uppväxtmiljö på Gotland med sina erfarenheter från arbete inom sjukvården och intresset för etiska dilemman.

Serien om Maria Wern har blivit mycket framgångsrik – både i Sverige och utomlands – och har sålt i närmare 2 miljoner exemplar. Främmande fågelnominerades 2006 till Glasnyckeln för bästa nordiska deckare, och böckerna har också gjort succé som tv-serie med Eva Röse i huvudrollen. Sommaren 2012 gick Inte ens det förflutna upp på bio.

Äntligen en ny nervkittlande deckare i den framgångsrika serien om Maria Wern. Skymningens barfotabarn av den omtyckta författaren Anna Jansson innehåller allt som en bra deckare ska innehålla. Engagerande och oerhört spännande som alltid!

Den 90-årige Heinz Meyer hittas skjuten i Ronehamn. Vem vill mörda en 90-åring? Och varför?

Heinz Meyer var en av de tyska soldater som kom till Gotland efter andra världskriget, skadad i strider vid Baltikum. Vid samma tid kom 500 koncentrationslägerfångar till ön, för att få vård på Lärbro krigssjukhus. Det var en spökbrigad av utmärglade, svårt psykiskt och fysiskt skadade fångar som placerades på samma sjukhus som de tyska soldaterna. Sköter­skorna fick stränga order att inte tala med patienterna från koncentrationslägren och hade ingen aning om vad de hade varit med om.

Det blir Maria Werns uppgift att utreda mordet på Heinz Meyer, samtidigt som bröllopsförberedelser pågår. Men även det som händer på hennes barns sommarkollo konkurrerar om uppmärksamheten. Där finns en flicka, Mirela, som ser ut att fara illa. Vad har hon varit med om?

Anna Janssons nya kriminalroman handlar om barns utsatthet och hur det förflutna kastar sina mörka skuggor över invånarna på Gotland.