Festivalen 2014

Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall 6-8 november 2014

KoncepFestval program 2014reviderat-1tet

Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall genomfördes för första gången 28 – 30 oktober 2013. Vi var både stolta och glada att Sveriges första och hittills enda festival för deckar- och kriminallitteratur kunde uppstå och genomföras i Sundsvall och det har gett oss blodad tand. Så pass att vi i november 2014 återkommer och öppnar denna unika mötesplats igen. Vår ambition är fortsatt att vi vill sätta både deckarlitteraturen och Sundsvall på kartan och skapa en årligt återkommande festival av högsta nationella kvalitet

Precis som förra året kommer du som publik att få möta ett antal av våra ledande författare och andra spännande aktörer inom genren i olika lokaler i Sundsvalls stenstad i en atmosfär som är som klippt och skuren för sammanhanget.

Bakom festivalen står även i år föreningen Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall i samarbete med Kulturmagasinet i Sundsvall och Vängåvans bokhandel.

Nyheter för i år

Till festivalen 2014 kommer vi att försöka utveckla festivalens innehåll en del. För det första byter vi festivaldagar till torsdag till lördag vilket ger oss tre hela kvällar för olika program.

Dessutom kommer vi att utöka festivalen med ett antal seminarier som ger olika specialbelysningar av olika för genren intressanta ämnen. Frukostsamtal på Knaust kommer vi också att gå vidare med men nu varje morgon. Vi tycker att det är ett roligt, annorlunda och mer avskalat möte som skapas runt en frukostmacka och en kopp kaffe och ett samtal som kan engagera.

Samarbetet med Svenska Deckarakademin kommer att fortsätta och inom ramen för festivalen kommer de att presentera de nominerade till 2014 års bästa kriminalromaner.

Vi vill också utveckla samarbete med flera andra aktörer som kan ge belysningar och inblickar. Vi för idag samtal med både Rättspsykiatriska Kliniken i Sundsvall och Mittuniversitetets kriminologutbildning.

Den litterära scenen

Naturligtvis finns från Svenska Deckarfestivalens sida ett huvudfokus i att uppmuntra till läsning och till litteraturen i alla dess former.

Vi tycker dock att det finns fog för att idag betrakta litteraturen som något av en scen där allt fler vill och  kan ta plats för att föra samtal om berättelser. Allt fler författare känner sig också alltmer bekväma i att tala om sitt ensamma arbete i det större sammanhang som scenen erbjuder.

Därför vill Svenska Deckarfestivalen utveckla festivalens koncept till att bli mer av en estrad eller scen kring litteraturen, publiken och författarna. För detta syfte kommer Svenska Deckarfestivalen att arbeta aktivt för att skapa nya och oväntade mötesplatser kring litteraturen och det är något vi kommer att göra redan under höstens festival.

Att bjuda in spännande och initierade moderatorer för att utveckla samtalen är en annan av de nyheter vi hoppas kunna erbjuda i höst.

Med att låta kriminallitteraturen ta över så stora och så mångskiftande arenor som möjligt i Sundsvalls stenstad under några dagar varje år vill vi från föreningen Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall ge vårt bidrag både till stadens utveckling men också för litteraturens spridning ut mot nya läsare.

Festval program 2014reviderat-3