Festivalen 2013

affe deckarfestival

PRESSMEDDELANDE   2013-09-03

Det svenska deckarundret får en egen festival

Vi är stolta och glada att 28 – 30 oktober kunna öppna dörrarna för den första Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall. Det svenska deckarundret har gjort sig förtjänt av en alldeles egen festival. En fest där vi får mötas och träffa ett antal av våra mest framstående författare inom denna breda genre.

I år får du möta bland andra Åsa Larsson, Thomas Bodström, Johan Theorin och Denise Rudberg på Svenska Deckarfestivalen. En festival för att öka kontakten mellan läsare och skrivare. En fest där allmänhet såväl som bokbransch får en öppen mötesplats för nya insikter och åsikter.

Festivalen kommer under tre dagar att genomföra ett tjugotal arrangemang i Sundsvalls stenstad där Stadshuset, Kulturmagasinet och Hotell Knaust är våra huvudarenor.

Festivalen innehåller seminarier, filmvisningar, festkväll, afterwork och frukostsamtal. Dessutom kommer vi inom ramen för festivalen att tillsammans med Svenska Deckarakademin kunna lätta på förlåten runt vilka som är nominerade till de ärofyllda priset som Bästa svenska kriminalroman 2013.

Vi vill med Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall 2013 skapa möjligheten att kunna göra festivalen till ett årligt återkommande evenemang.

Vi anser att Sundsvall har den kapacitet och det intresse som behövs för att åstadkomma detta.

På vår pressträff får du tillgång till det kompletta programmet och får träffa styrelsemedlemmar i föreningen Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall.

Vi inbjuder till pressträff torsdag den 5 september kl 10.30 i Stadshusets Fängelsehålor.

Tomas Melander, 070 3271870, tomas@melander.name
Lennart Bergström, 070 6734760, lennart@bokiasundsvall.se
Lotten Glans, lottensbokblogg@gmail.com

Varmt välkomna,

Föreningen Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall              www.svenskadeckarfestivalen.se

I samarbete med Kulturmagasinet, Näringslivsbolaget, Sundsvalls Tidning, Bokia och Elite Hotell Knaust

Äntligen! Åh, äntligen får Sverige en deckarfestival.
”Hur kan ett så litet land som Sverige har så många bra deckarförfattare?” är en fråga som jag ofta får av journalister när jag reser utomlands och gör pr för mina böcker. Svenska mord är en  stor exportvara. Och folk blir så förvånade när jag berättar att i Sverige, det stora deckarlandet, finns bara ett deckarpris och att vi inte har någon deckarfestival.”

Men nu! Wohoo! Heja Sundsvall!
/Åsa Larsson, författare till Bästa Svenska kriminalroman 2012.
(efter att vi genomfört vår första festival i Sundsvall)

Bild ur programmet och bild på Profilteatern som spelade föreställningen Huset – Mordet på Rosholmsvik.

2013 program Pressbild_huset