Historik

Föreningen arrangerade för första gången den Svenska Deckarfestivalen 28 – 30 oktober 2013. Syftet med festivalen var att skapa en mötesplats i Sverige kring svensk kriminal- och deckarlitteratur och ”det svenska deckarundret”.

Upptakten till festivalen var 2012 då Bokhandeln Vängåvan/Bokia arrangerade en deckarkväll i Stadshuset i Sundsvall med bland andra Maj Sjöwall, Arne Dahl, Roslund & Hellström, Viveca Sten och Jonas Moström.

Festivalen 2013 gästades bland andra av Åsa Larsson, Thomas Bodström,
Johan Theorin, Denise Rudberg, Jan Mårtenson, Annika Sjögren, Carl-Johan Vallgren, Mattias Boström och Leif Woxlin

Festivalen 2014 gästades av Carin Gerhardsen, Thomas Engström, Roslund och Thunberg, Anna Jansson, Cilla och Rolf Börjlind, Ninni Schulman, Christoffer Carlsson,  Anders de la Motte, samt  Tove Alsterdal,  Björn Persson och Lotta Luxenburg.

Det historiska första pressmeddelandet!

PRESSMEDDELANDE   2013-09-03

Det svenska deckarundret får en egen festival

Vi är stolta och glada att 28 – 30 oktober kunna öppna dörrarna för den första Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall. Det svenska deckarundret har gjort sig förtjänt av en alldeles egen festival. En fest där vi får mötas och träffa ett antal av våra mest framstående författare inom denna breda genre.

I år får du möta bland andra Åsa Larsson, Thomas Bodström, Johan Theorin och Denise Rudberg på Svenska Deckarfestivalen. En festival för att öka kontakten mellan läsare och skrivare. En fest där allmänhet såväl som bokbransch får en öppen mötesplats för nya insikter och åsikter.

Festivalen kommer under tre dagar att genomföra ett tjugotal arrangemang i Sundsvalls stenstad där Stadshuset, Kulturmagasinet och Hotell Knaust är våra huvudarenor.

Festivalen innehåller seminarier, filmvisningar, festkväll, afterwork och frukostsamtal. Dessutom kommer vi inom ramen för festivalen att tillsammans med Svenska Deckarakademin kunna lätta på förlåten runt vilka som är nominerade till de ärofyllda priset som Bästa svenska kriminalroman 2013.

Vi vill med Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall 2013 skapa möjligheten att kunna göra festivalen till ett årligt återkommande evenemang.

Vi anser att Sundsvall har den kapacitet och det intresse som behövs för att åstadkomma detta.

På vår pressträff får du tillgång till det kompletta programmet och får träffa styrelsemedlemmar i föreningen Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall.

Vi inbjuder till pressträff torsdag den 5 september kl 10.30 i Stadshusets Fängelsehålor.