Festivalen 2016

PAX-serien – 7–11/11

Åsa Larsson och Ingela Korsell, författarna till den populära PAX-serien kom till Sundsvall och deckarfestivalen. De mötte 830 elever och personal under fem dagar och alla hade läst första delen i serien!

Kung och drottning produktion
gästade Kulturmagasinet 7-8/11 och gav 3 föreställningar. BokImpro med deckartema.

9/11
13.30 BROTT I NORR

Fyra författare med Norrland som brottsplats och fond. Björn Persson kommer med sin tredje bok, Synden straffar sig själv.
Ingemar Dahl har Örnsköldsvik som spelplats för sina deckare, den senaste heter Dubbelnatur.
Gunilla Bergstrands deckare Blinka lilla stjärna och Barnet i kupolen utspelar sig i Falun och Borlänge.
Olle Håkansson har debuterat i vår med Sundsvallsskildringen Wayne går på casino.

14.30 POLISER PÅ BÅDA SIDOR AV GRÄNSEN
Både Jørn Lier Horst (NO) och Anna Karolina är före detta poliser som vi hade tänkt skulle samtal om detta, snöovädret hindrade Anna Karolinas flyg att lyfta från Sturup.

15.30 DECKARGENUS
Prisbelönta journalistiska insatser och brinnande engagemang för samhällsfrågor, samt hyllade deckare. Katarina Wennstam och Lisa Bjurwald i ett samtal om manligt och kvinnligt våld i deckargenren tillsammans med Katarina Gregersdotter, universitetslektor och forskare från Umeå Universitet.

18.30-21.00 GRÄNSLÖSA BROTT
INVIGNING
Bodil Hansson, Kommunstyrelsens vice ordförande, invigde den fjärde svenska deckarfestivalen.

JØRN LIER HORST
Blindgång är den fjärde delen i serien om polis William Wisting som ges ut på svenska.

GARD SVEEN
Vinnare av utmärkelsen Glasnyckeln 2014. Den siste pilgrimen kom ut på svenska 2016.

OLIVIER TRUC
Fransk journalist bosatt i Stockholm. Debutromanen Fyrtio dagar utan skugga. Del två heter Skuggorna vänder tillbaka.

KATARINA WENNSTAM
Kriminalreportern som började skriva spänningsromaner. Aktuell med Skymningsflickan och reportageboken Flickan och skammen.

LISA BJURWALD
Den skönlitterära debuten heter Tills bara aska återstår.
ANNA KAROLINA och HELENE TURSTEN
Kom inte pga väderomständigheterna denna vinterdag, de satt fast på respektive flygplats.

10/11
13.30 DECKARAKADEMINS NOMINERINGAR
Svenska Deckarakademins Kerstin Bergman presenterade nomineringarna till utmärkelserna 2016 års bästa svenska kriminalroman: Malin Persson Giolito: ”Störst av allt”, Anders de la Motte: ”Slutet på sommaren”, Sara Lövestam: ”Luften är fri”, Håkan Nesser: ”Eugen Kallmanns ögon” samt Anders Roslund och Börge Hellström: ”Tre minuter”.

Nominerade till priset för bästa till svenska översatta kriminalroman: Ray Celestin: ”Yxmannen”, Elizabeth Hand: ”Generation Loss”, Jax Miller: ”Var du än är”, Nicholas Searle: ”Den gode lögnaren” och Gard Sveen: ”Den siste pilgrimen”.

14.15 ”ETT PERFEKT MORD”
En reading av några scener ur deckarpjäsen Ett Perfekt Mord av den engelske deckarförfattaren Peter James. Från Teater Västernorrland medverkade Lena E Forslund, Ingemar Wirta och Anna Brixner. Pjäsen har översatts av Tomas Melander.

15.00 FRÅN MAARDAM OCH KYMLINGE TILL EUROPAS STORSTÄDER
Håkan Nesser en av landets största. Serierna om van Veeteren och Barbarotti har fått flera priser. Möt honom i ett samtal om högt och lågt i ett långt författarskap.

15.45 – ny programpunkt (ÖSTERMALM) vs BECKOMBERGA
Denise Rudberg lämnade återbud samma morgon och Tove Alsterdal fick scenen själv och brillierade som bara hon kan i engagemang och kunskap.

18.30-21.00 MORD I MÄSTARKLASS
HÅKAN NESSER
Aktuell med deckaren Eugen Kallmanns ögon, som utspelar sig i den norrländska staden K- i mitten av 90-talet.

DENISE RUDBERG
lämnade återbud på torsdag morgon.

VIVECA STEN och CAMILLA STEN
Skärgårdsskräck för slukaråldern. Tillsammans har mor och dotter Sten skapat en olidligt spännande första del i en rysartrilogi, Djupgraven.

MALIN PERSSON GIOLITO
Störst av allt är en stenhård rättegångsthriller. Ett drama som väcker frågor om skuld och ansvar, straff och försoning.

STEFAN AHNHEM
Han har tilldelats Crimetime Specsavers Award 2015 för Offer utan ansikte och det tyska deckarpriset MIMI för Den nionde graven.

TOVE ALSTERDAL
Låt mig ta din hand utsågs till årets bästa kriminalroman 2014 av Svenska Deckarakademin. I höst kom hennes fjärde bok Vänd dig inte om.

11/11

10.15–11.15 Mittuniversitetet Hur säljer man svenska deckare? Deckaromslagens roll
Karl Berglund, doktorand vid Uppsala Universitet. I den andra av tre delstudier, Mordförpackningar, studeras genrens bokomslag, titlar och andra peritexter. Ett samtal med formgivaren Niklas Lindblad och Kerstin Berglund. Samarbete med Grafisk design och kommunikation, Mittuniversietet. Fri entré.

13.30 Quality hotell EN MORDUTREDNING PÅ RIKTIGT
Verklighetens mordutredare berättade om ett verkligt avslutat fall i Sundsvall, det sk ”Klissmordet”. Eva Jagebo Bonnerud och Veronica Andersson från avdelningen grova brott, Polisen Västernorrland.

15.00, samling på Stora torget STADSVANDRING I JOHAN AXBERGS SPÅR
En vandring i Sundsvalls stenstad till de viktigaste adresserna i Jonas Moströms deckarserie om polisen Johan Axberg och hans bäste vän läkaren Erik Jensen. Med Tomas Melander och Kjell Carnbro.

18.00, Aveny – SVERIGES RENASTE KOMMUN – En interaktiv deckargåta i restaurangmiljö.
för tredje gången gästade Profilteatern festivalen med en ny kriminalgåta. Lag ”oppositionen” listade ut vem som var den skyldige och motivet till brottet!