Festivalprogram torsdag 10 november

SEMINARIER

DECKARAKADEMINS NOMINERINGAR
13.30 – ny tid
Svenska Deckarakademins Kerstin Bergman tillkännager nomineringarna till utmärkelserna 2016 års bästa svenska kriminalroman samt Bästa till svenska översatta kriminalroman. Ta chansen att ta del av tio heta deckartips att läsa under resten av året!

”ETT PERFEKT MORD”
14.15
En reading av några scener ur deckarpjäsen Ett Perfekt Mord av den engelske deckarförfattaren Peter James som var en bejublad gäst på fjolårets festival. Det är första gången i Sverige du får ta del av hans mordiska dramatik. Skådespelare från Teater Västernorrland medverkar. Pjäsen har översatts av Tomas Melander.

FRÅN MAARDAM OCH KYMLINGE TILL EUROPAS STORSTÄDER
15.00 – ny tid
Med trettio romaner (om inte deckare så i de flesta fall kretsande kring brott och död) och snart lika många år som författare, är Håkan Nesser en av landets största. Serierna om van Veeteren och Barbarotti har fått flera priser, och sedan 2016 är Nesser Filosofie hedersdoktor vid Örebro Universitet. Möt honom i ett samtal om högt och lågt i ett långt författarskap.

ÖSTERMALM vs BECKOMBERGA
15.45 – ny programpunkt
Den svenska kriminallitteraturen speglar ett fascinerande och jättelikt socialt spektrum. Vi möter Denise Rudberg, som har Stockholms Östermalm som interiör och exteriör i sitt skrivande och Tove Alsterdal som växlar både land och världsdelar i sina böcker men som alltid intresserar sig särskilt för de delar av samhället som inte utgör solsidan.

HANS ROSENFELDT har fått förhinder att delta i årets festival, vi beklagar detta.

MORD I MÄSTARKLASS – DET SVENSKA DECKARUNDRET

18.30-21.00

HÅKAN NESSER
Hans böcker har blivit översatta till ett tjugofemtal språk och legat till grund för tio filmer. I höst är Håkan Nesser aktuell med deckaren Eugen Kallmanns ögon, som utspelar sig i den norrländska staden K i mitten av 90-talet.

DENISE RUDBERG
Hon har nått stora framgångar med sin Elegant crime-serie om den ovanliga men mycket populära deckarhjältinnan Marianne Jidhoff. I höst aktuell med På sex meters djup, den sjätte boken i serien. Krypande spänning och elegant underhållning i en värld där en vacker yta döljer många mörka hemligheter.

STEFAN AHNHEM
Har arbetat som manusförfattare inom film och tv i över tjugo år. Hans två första böcker i serien om Fabian Risk har sålt i nästan 200 000 exemplar i Sverige och översatts till en lång rad språk. Han har tilldelats Crimetime Specsavers Award 2015 för Offer utan ansikte och det tyska deckarpriset MIMI för Den nionde graven. Nu aktuell med Arton grader minus.

MALIN PERSSON GIOLITO
Malin är jurist, och efter tio års anställning på en av Sveriges största advokatbyråer arbetar hon nu på Europeiska kommissionen i Bryssel. Störst av allt är en stenhård rättegångsthriller. Ett drama som väcker frågor om skuld och ansvar, straff och försoning.

TOVE ALSTERDAL
Låt mig ta din hand utsågs till årets bästa kriminalroman 2014 av Svenska Deckarakademin, med motiveringen: ”En utstuderad och språkligt nyanserad väv av mysterium och samtidshistoria”. I höst kommer hennes fjärde bok Vänd dig inte om.

VIVECA STEN och CAMILLA STEN
Skärgårdsskräck för slukaråldern. Tillsammans har mor och dotter Sten skapat en olidligt spännande första del i en rysartrilogi, Djupgraven. Viveca Sten är en av våra största deckarförfattare, dottern Camilla har nyligen släppt sin hyllade debutroman för vuxna.

Biljetter gm Entré Sundsvall.

Med reservation för ändringar i programmet.