Festivalprogram fredag 11 november

SEMINARIER
Hur säljer man svenska deckare? Deckaromslagens rolL

10.15–11.15 Mittuniversitetet
146698_3berglund_mordforpackningar”Den svenska deckargenren har haft tidigare storhetsperioder, men ingenting liknar det genomslag genren har fått under det tidiga 2000-talet.” Karl Berglund, doktorand vid Uppsala Universitet undersöker i sin avhandling den svenska deckarboomen utifrån litteratursociologiska, bokhistoriska och förlagsvetenskapliga perspektiv. I den andra av tre delstudier, Mordförpackningar, studeras genrens bokomslag, titlar och andra peritexter. Karl Berglund i samtal med formgivaren Niklas Lindblad och moderator Kerstin Bergman.
I samarbete med Grafisk design och kommunikation, Mittuniversietet. Lokal: Fälldinsalen i Mälthuset, N-huset. Fri entré i mån av plats. 


EN MORDUTREDNING PÅ RIKTIGT

13.30 Quality hotell, lokal Tunnbindaren
polisenIngår i festivalbiljett KVÄLL (onsdag eller torsdag)
Verklighetens mordutredare berättar om hur vardagen ser ut i arbetet kontra fiktionen i böcker. Vilka svårigheter ställs en mordutredare inför i en utredning och vilka möjligheter finns att klara upp brottet? Hur pratar man med en person som misstänks för ett mord? Exempel från verkliga fall kommer att diskuteras och förevisas. Du får möta polisens utredare från avdelningen grova brott, Polisen Västernorrland.

 

STADSVANDRING I JOHAN AXBERGS SPÅR
15.00, samling på Stora torget
Deckarfest2015-71Separat biljett krävs!

Förra året genomfördes för första gången en vandring i Sundsvalls stenstad till de viktigaste adresserna i Jonas Moströms deckarserie om polisen Johan Axberg och hans bäste vän läkaren Erik Jensen. I år kommer den tillbaka om än bara vid ett unikt tillfälle.


SVERIGES RENASTE KOMMUN – En interaktiv deckargåta i restaurangmiljö

18.00, Aveny, endast förköp! gm Entré Sundsvall.

Ullsel är en framgångssaga och snart får kommunen sitt efterlängtade pris – i direktsändning! Ullsel är skandalfritt – eller? Profilteatern ger sig i kast med ännu en deckargåta till middagen.

Norrlandskommunen Ullsel har oväntat gått till final i TV-programmet ”Sveriges renaste kommun”. Framgångsrika, men framförallt skandalfria, kommuner har varje söndagkväll kämpat för att bli juryns favoriter. Finalen ska direktsändas och publiken består av alla som hjälpt till att göra trakten till en framgångssaga. I kväll gäller det att, inför hela svenska folket, visa upp sig från sin bästa sida. Som ett ess i rockärmen har kommunens stolthet Vic Vestlund kommit hem lagom till galakvällen.
Vestlund arbetar med mänskliga rättigheter och är en internationellt känd visselblåsare. Manegen är krattad för en riktig festkväll där vår kommun ska få nationellt erkännande för sitt fina arbete. Tv-teamet från TV14 är på ingång och kommunens politiker, tjänstemän och entreprenörer har satt på sig sina finaste kläder. Nu får ingenting gå fel…

Profilteaterns ”mord till bords”-föreställningar har gjort succé i Umeå och runt om i Sverige. Publiken dras på ett lättsamt och intrikat sätt in i handlingen. Spelscenerna sker mellan rätterna och kvällen avslutas med att du själv får vara med och lista ut vad som egentligen hänt.

SRK_bildf+ÂrwebbMENY
Förrätt
Sikrom, potatis- och grönsakstimbal, citroncremefraiche.
Varmrätt
Halstrad torskrygg, musselsmörsås, räkor, purjolökspotatisbakelse.
Dessert
Chokladmoussepyramid och vaniljcreme på hasselnötsbotten, hallondropp
Alkoholfri dryck ingår i biljettpriset.

 

Med reservation för ändringar i programmet.