FESTIVALPROGRAM 2018

Program för Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall 2018.

Alla delar genomförs på Quality Hotel i Sundsvall, 7-9 november.

Fler författare än någonsin! Internationella stjärnor, svenska deckareliten och spännande debutanter!

Årets 25 medverkande författare: Åsa Anderberg Strollo, Kristina Appelqvist, Sharon Bolton, Alexander Cavalieratos, Pascal Engman, Pernilla Ericson, Inger Frimansson, Camilla Grebe, Monica Grönlund, Kati Hiekkapelto, Olle Håkansson, Ragnar Jonasson, Sanna Juhlin, Anna Karolina, Jonas Kihlman, Sara Larsson, Hanna Lindberg, Ane Riel, Annika Sjögren, Camilla Sten, Geir Tangen, Johan Theorin, Helene Tursten, Björn Persson och Lars Wilderäng.

Köp festivalbiljetter här! Varmt välkommen!

 

Seminarieprogram onsdag 7 november


Plats: Aveny

13.00 Invigning av Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall 2018

13.15 Brottsplats Stockholm – nu och då

Miljöbeskrivningen inom deckar- och krim-genren spelar en stor roll för att ge äkthet och autenticitet åt en riktigt bra historia. Många författare lägger stor vikt vid den realistiska miljön för att få den att samverka med en stark och spännande berättelse. Här samtalar vi med tre unga författare som alla har vår huvudstad som sin geografiska utgångspunkt – i helt olika tider och i olika sociala omgivningar.

Vi möter Alexander Cavalieratos, Pascal Engman och Hanna Lindberg.

14.15 Norrlandsfönstret

Här möter du olika författare som har sin bakgrund i Norra Sverige och låtit det bli arenan för deras berättande. Det skapar en alldeles särskild identifikation och ger vår landsända sina avtryck inom litteraturen. Norrlandsfönstret ska alltid stå öppet på Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall. Det behövs för jämvikten.

I år möter vi fem olika författare från fyra olika delar av regionen: Monica Grönlund, Olle Håkansson, Jonas Kihlman, Björn Persson och Annika Sjögren.

15.30 Bortom varje rimligt tvivel

I seminarier från den verklighet där deckarlitteraturen hämtar sin näring har vi under årens lopp mött många olika professioner. Brottsplatsundersökare, personal från rättspsykiatrin, fingeravtrycksexperter, poliser och advokater har delat med sig av sina kunskaper och erfarenheter. Nu har turen kommit till åklagarsidan och vice chefsåklagare Karin Everitt från Sundsvall använder verkliga fall för att bland annat belysa hur svårt det ibland kan vara att bevisa ett brott ”bortom varje rimligt tvivel”.

16.30 Deckarmelodikrysset i Melody

Både onsdag och torsdag, mer information på sidan Deckarmelodikrysset.

Köp festivalbiljetter här!

 

Författarkväll onsdag 7 november


Start 18.30 och slut ca 21.30. Möt nio spännande författare i modererade samtal från deckarscenen på Aveny.

⊗ Kristina Appelqvist

Hon skriver feelgoda pusseldeckare i akademisk småstadsmiljö. Efter debuten 2009 har det blivit fyra böcker med rektor Emma Lundgren som huvudperson och i år kom ”De fjärde pakten”, fjärde delen i en serie med litteraturforskaren Helena Waller i centrum.

⊗ Alexander Cavalieratos

Romandebuterade i år med uppmärksammade ”Släpp ingen jävel över bron”, som utspelar sig i Sverige under andra världskrigets inledning. Han har arbetat som museipedagog och är fortfarande lärare på deltid i historia och bild. Under nio år var han verksam som serietecknare och illustratör.

⊗ Pascal Engman

Debuterade med ”Patrioterna” 2017 och i år kom uppföljaren ”Eldslandet”. Samhällsengagerad deckarförfattare i traditionen från Sjövall & Wahlöö och Mankell men modernare och brutalare. Han är också journalist och var tidigare en av Expressens mest profilerade reportrar.

⊗ Kati Hiekkapelto

Med en bakgrund som bl a performanceartist och punksångerska debuterade hon 2013 med Kolbri (på svenska 2017) om polisen Anna Fekete. Gav priser och internationellt genombrott. Del två kom i svensk översättning tidigare i år, ”De försvarslösa”. Del tre, ”Tumma” på finska, är ännu ej översatt.

⊗ Ragnar Jonasson

Isländsk deckarförfattare, läst i över 20 länder, men kommer först nu på svenska. Serien Dark Iceland, sex böcker, skrevs 2009-2014. 2015 startade han nya serien, Hidden Iceland, hittills tre böcker, och den första delen i den nya serien kommer nu på svenska med titeln ”Mörker”.

⊗ Anna Karolina

Med en bakgrund som polis debuterade hos 2014 med prisbelönta ”Stöld av babian” och kom i år ut med sin femte bok. Det är tre böcker om polisen Amanda Paller (översatta ill flera språk), fristående ”Sjusiffrigt” och nu senast Falco i samarbete med Mons Kallentoft, femte delen i Herkulesserien.

⊗ Hanna Lindberg

Debuterade 2014 med thrillern STHLM Confidential, som hittills har sålts till ett tiotal länder. Uppföljaren, STHLM Grotesque, kom ut för knappt ett år sedan. Miljön är Stockholms medie- och krogvärld. Egensinniga Solveig Berg är huvudperson, journalist liksom författaren.

⊗ Geir Tangen

Den nya norska deckarstjärnans debut med Maestro har sålts till 15 länder och kom på svensk tidigare i år. Det är starten på en serie om journalisten Viljar Gudmundsson och kriminalkommissarie Lotte Skeisvoll. Tangen driver också Norges största deckarblogg med 170 000 läsare.

⊗ Lars Wilderäng

Prepperkungen och Sveriges svar på Tom Clancy har just avslutat sin tredje kortserie med ”Höstregn” som kom ut i slutet av augusti. Tillsammans med inledande “Höstsol” är det en säkerhetspolitisk thrillerserie som utspelar sig i en nära framtid då Ryssland angriper bland andra Sverige.

Köp festivalbiljetter här!

 

Seminarieprogram torsdag 8 november


Plats: Aveny

13.00 Nordic Crimes (Seminariet hålls på engelska.)

Ofta talar vi om det svenska deckarundret men i hela Norden finns många starka författare inom genren och några av dem har vi mött här på festivalen de senaste åren. I år är de här på bred front och vi har framstående gäster från alla våra fyra nordiska grannländer. Välkommen till ett spännande möte med skrämmande historier från alla våra grannar i norr. Kati Hiekkapelto, Finland, Ragnar Jonasson, Island, Ane Riel, Danmark och Geir Tangen från Norge.

14.00 Om fantasy som ingången till ungas läsande

Ett möte där vi träffar Inger Frimansson, Camilla Sten och Johan Theorin. De kommer att prata om skillnader i perspektiv och berättande för en vuxenpublik jämfört med en yngre publik. Vi pratar också om genren fantasy som är under stark tillväxt, inte minst bland unga, och där alla våra tre författare har producerat sig med nya böcker.

15.15 Par i Brott – om att skriva tillsammans

I det svenska deckarundret var Sjövall-Wahlö det första paret som blev kända ”parskrivare”. Sedan dess. Sedan dess har många författarpar uppstått och fortsatt att arbeta på det sättet. Kring svårigheter, utmaningar, möjligheter och glädjeämnen kommer det här samtalet att röra sig. Tre författare som alla har erfarenhet av att skriva tillsammans med andra (ej med varandra) medverkar: Åsa Anderberg Strollo, Anna Karolina och Camilla Grebe.

16.00 Svenska Deckarakademin nominerar! 2018 års bästa….

Kerstin Bergman från Svenska Deckarakademin, tillika huvudmoderator här på Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall, berättar om nomineringarna till 2018 år bästa kriminalromaner.

16.30 Deckarmelodikrysset i Melody

Både onsdag och torsdag, mer information på sidan Deckarmelodikrysset.

Köp festivalbiljetter här!

 

Författarkväll torsdag 8 november


Start 18.30 och slut ca 21.30. Möt tio spännande författare i modererade samtal från deckarscenen på Aveny.

⊗ Åsa Anderberg Strollo

Skriver för unga och debuterade 2007 med prisbelönta ”Bryta om”. Sedan dess har hon skrivit för olika åldrar. I år kom ”Rymden”, tredje delen i serien: Bruno 3000 (för 6-9 år) illustrerad av Julia Thorell och även ”Iskalla skuggor” (för 9-12 år) skriven tillsammans med Andreas Palmaer.

⊗ Sharon Bolton

Stor internationell stjärna med många framgångsrika titlar i bagaget. Aktuell med ”Hantverkaren” som kom på svenska i september. Utan att alls tillhöra skräckgenren har hon en fantastisk förmåga att bygga trovärdiga, mörka och hotfulla miljöer, både på den engelska landsbygden och i London.

⊗ Pernilla Ericson

Debuterade 2016 med sin första bok om Erlagruppen, ”Spåren vi lämnar efter oss” och i maj i år kom tredje delen, ”När du vänder dig om”. Hon är också journalist, nu skribent på Aftonbladets ledarredaktion. I bägge rollerna har hon ett stort fokus på feminism och antirasism.

⊗ Inger Frimansson

Redan i sin ungdom på tidigt 60-tal fick hon litterära priser och har skrivit mycket inom olika genrer. Som svensk drottning inom psykologiska thrillers, mångfaldig prisbelönt och översatt till 15 språk är hon definitivt en viktig del av det kvinnliga svenska deckarundret. Aktuell med ”De sista rummen”.

⊗ Camilla Grebe

Debuterade 2009 tillsammans med systern Åsa Träff med ”Någon sorts frid” starten på en serie med fem titlar. Sedan thriller-trilogin Moskva Noir med Paul Leander-Engström. Debut på egen hand 2015 med psykologiska thrillern ”Älskaren från huvudkontoret” (på väg att bli amerikansk film) och aktuell med ”Dvalan” En svensk stjärna, mångfaldigt prisbelönt och översatt till många språk.

⊗ Sara Larsson

Debuterade 2015 med ”Den första lögnen”, uppmärksammad, såld till många länder och även filmrättigheterna har sålts. Uppföljaren, ”Aldrig mer” kom tidigare i år och hon skriver nu på sin tredje. Stort samhällsengagemang med genusfrågor och våld mot kvinnor i fokus.

⊗ Ane Riel

Dansk författare som fick sitt stora internationella genombrott 2016 med ”Harpiks”, ”Kåda” när den gavs ut på svenska hösten 2017. Boken vann bl a Glasnyckeln ”Årets bästa skandinaviska kriminalroman” och det är en fantastisk skildring av en familj i sönderfall.

⊗ Camilla Sten

Aktuell med ”Mareld”, tredje delen i kritikerhyllade rysarserien Havsfolket för slukaråldern (9-12 år) som hon skriver tillsammans med mamma Viveca Sten. Har också skrivit själv för vuxna. ”En annan gryning” kom 2015 och utspelar sig i en nära framtid i ett isande kallt Sverige där rasismen regerar.

⊗ Johan Theorin

Mångfaldigt prisbelönt och internationellt mycket framgångsrik med thrillerkvartetten från Öland (startad med ”Skumtimmen” 2007 och avslutad med Rörgast” 2013) skriver han nu för unga. I maj i år kom ”Slaget om Salajak”, första delen i fantasyeposet ”Krönikan om Jarmaland” (för 9-12 år).

⊗ Helene Tursten

Med megasuccen för serien om Irene Huss (översatt till många språk, såld i över fyra miljoner ex, tolv filmer etc) är hon definitivt en av de svenska deckardrottningarna. 2014 kom ”Jaktmark”, första delen i den nya serien om Embla Nyström heter Jaktmark och kom ut 2014 och nu i november kommer tredje delen, ”Snödrev”.

 

Seminarieprogram fredag 9 november


Plats: Aveny

09.00 Drottningmöte 1: Inger Frimansson möter Helen Tursten

Både Helen Tursten och Inger Frimansson är etablerade sedan mer än tjugo år i den svenska deckareliten och har rader av framgångsrika böcker bakom sig. Här möter vi dem tillsammans i ett samtal om sina böcker, skrivna och oskrivna. Om nyfikenhet och okuvlighet. Om gamla och nya hjältar och hjältinnor. Och om genrens snabba utveckling med en allt mer omfattande svensk deckarexport.

10.00 Drottningmöte 2: Sharon Bolton möter Camilla Grebe (Seminariet hålls på engelska.)

Den internationella stjärnförfattaren Sharon Bolton från England möter i detta samtal den svenska Camilla Grebe som under en tioårsperiod skapat prisbelönta spänningsromaner i tre olika serier. Bägge är översatta tll många språk. Vi pratar om erfarenheter, omständigheter och tillfälligheter på vägen mot den mycket starka position som de nu har.

11.15 Våld mot kvinnor. I verklighet och fiktion, på nätet och IRL

#metoo-rörelsen har under det senaste året tydligt lyft fram den enorma omfattningen av hot och våld mot kvinnor i olika sammanhang. Även i deckarlitteraturen blir dessa frågor allt vanligare som tema. Utöver den vanliga reella världen blir också nätet en allt vanligare spelplan för detta med allt från nätburen mobbing långt ner i åldrar till mycket grövre brott. Vi möter Pernilla Ericson och Sara Larsson som bägge mycket engagerade i dessa frågor, inte bara i deras författarskap. Det blir ett samtal kring detta våld mot kvinnor på olika arenor och inte minst hur temat behandlas i moderna deckare.

12.00 Prisutdelning – Lilla Sherlockpriset

Läs gärna mera om Lilla Sherlockpriset.

 


» Köp festivalbiljetter här!

» Ladda ner hela festivalprogrammet i PDF-format.

» Förändringar i programmet kan inträffa.