FESTIVALPROGRAM 2017

Program för femårsjubilerande Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall.

Alla delar genomförs på Quality Hotel i Sundsvall.

MEDVERKANDE FÖRFATTARE:

*** ONSDAG 8 NOVEMBER ***


12.00 Invigning och vernissage.
Festivalen invigs under högtidliga former av ordföranden i kommunfullmäktige Sundsvall, Arianne Sundman(Ändrad information jämfört med det tryckta programmet.)
Efter invigningen vidtar vernissage av utställningen “Det förskräckliga mordet på badhuset”. Det är en fotografisk kriminalgåta som producerats av fotografen Emmelie Hedenström (fd Åslin) och manusförfattaren Åsa Skarp. Läs mera här.

13.30 Dikt och verkligheter / Thomas Bodström / Henrik Blusi
Thomas Bodström har i flera böcker klivit in och ut ur världar som skenbart kan tyckas ligga långt ifrån varandra. Dels den yttersta politiska makteliten där han haft en unik insiderkunskap. Dessutom som praktiserande brottsmålsadvokat där han kunnat skåda delar av den kriminella världen som vi oftast bara läser om i kvällstidningarna.
Hans senaste böcker är en typ av dokumentärromaner kring olika autentiska brottsfall i Sverige som både ger sig in i att beskriva fallen och ge fördjupningar kring både bakgrund och motiv. Både till brotten och till rättssystemets försök att hantera de olika händelserna.
Här möter han en annan sida av verkligheten inom spektrat brottslighet och kriminella. Kriminalpolisen och förundersökningsledaren Henrik Blusi från Sundsvall samtalar med Thomas Bodström om olika infallsvinklar inom brottsbekämpning.

15.00 Två knallhårda hjältinnor / Jenny Rogneby och Anna Karolina
Under senare år har allt fler krimförfattare haft sin yrkesbakgrund inom polisen eller andra delar av samhällets brottsbekämpande verksamhet. I detta samtal träffar vi f.d. brottsutredaren Jenny Rogneby och f.d. kriminalpolisen Anna Karolina. De har båda slagit igenom med stor kraft med sina berättelser. Inte minst via sina mycket okonventionella och “knallhårda” brottsbekämpande hjältinnor som tar både världen och kriminaliteten med storm.

16.00 Ray Celestin (UK) möter Lone Theils (DK)
Förra årets pristagare i Svenska Deckarakademins korande av bästa utländska, och till svenska översatta, kriminalroman Ray Celestin möter danska succeförfattarinnan Lone Theils, under många år bosatt i London, i ett samtal om sina författarskap.
(Ändrad information jämfört med det tryckta programmet.)

18.30 – 21.00 Brottets olika ansikten
En helkväll med åtta krimförfattare…

 • RAY CELESTIN
  Engelsk författare som gjorde internationell succé med kriminaldebuten “Yxmannen”, Bl a Svenska Deckarakademin pris till Bästa översatta kriminalroman 2016. Årets “Mafioso” är uppföljaren i en planerad serie på fyra böcker över tid och rum i kriminalitetens USA.
 • THOMAS BODSTRÖM
  Välkänd advokat, justitieminister, debattör och författare. Efter en serie på fyra deckare arbetar han nu, tillsammans med Lars Olof Lampers, med en serie om verkliga brottsfall, Svenska Brott. Den första boken “Bodenfallet” följdes i år upp av “Trippelmordet i Uddevalla”.
 • LONE THEILS
  Dansk journalist och författare som gjorde internationell succé när hon 2015 debuterade som kriminalförfattare med boken “Flickorna på Englandsbåten” som sålts till många länder. Uppföljaren, “Den blå poetens kärlek”, kom ut tidigare i år.
 • CHRISTOFFER CARLSSON
  Författare som är mest känd för den prisbelönta serien om polisen Leo Junker. Den första delen, “Den osynlige mannen från Salem” följdes av “Den fallande detektiven”, “Mästare, väktare, lögnare, vän”, och serien avslutades i år med “Den tunna blå linjen”. Kanske berättar han om sitt nästa projekt under festivalen?
 • CAROLINE ERIKSSON
  Efter två böcker baserade på historiska mordfall kom hennes stora genombrott med den psykologiska thrillern “De försvunna”, som på kort tid såldes till över tjugo länder och legat på topplistorna i bl.a. USA, Tyskland och Portugal. Nyss kom uppföljaren, “Hon som vakar”.
 • ANNETTE HAALAND
  Debuterade 2016 med “Pastor Viveka och tanterna”, en mysdeckare med feelgoodkaraktär om frikyrkopastorn Viveka och hennes vänner i den idylliska förorten Gamla Enskede som bl.a. också översatts till tyska. I år kom den andra delen, “Pastor Viveka och hundraårsjubileet”.
 • ANNA KAROLINA
  Med en bakgrund som polis debuterade hos 2014 med prisbelönta “Stöld av babian”. 2015 kom “Står dig ingen åter” och förra hösten kom “Förlorat ansikte”, hyllade av både kritiker och läsare och översatta till flera språk. Nu i november kommer den fjärde, “Sjusiffrigt”.
 • JENNY ROGNEBY
  Artist, socionom och kriminolog med erfarenhet som brottsutredare på Citypolisen som debuterade 2014 med “Leona. Tärningen är kastad”, utgiven i många länder och såld till Hollywood.
  2016 utkom uppföljaren “Leona. Alla medel tillåtna” och i år den tredje delen, “Leona. Utan mänskligt värde”.

*** TORSDAG 9 NOVEMBER ***


13.00 Det norrländska deckarfönstret / Solveig V, Susanne C, Gabriella U. W.
Tre kvinnliga författare. Tre platser. Alla i norra Sverige.
Norrland har fått allt fler författare som gjort avtryck i den moderna svenska deckarlitteraturen. Här möter vi Gabriella Ullberg Westin som har Hudiksvall som sin dramatiska utgångspunkt. Solveig Vidarsdotter skapar sina historier med spelplats Gäddede. Susan Casserfelt har Örnsköldsvik och Höga kusten som sin arena för spänning och brott.

14.00 Forensik – en växande vetenskap om brott. Jan Albertsson / Christoffer Carlsson
Jan Albertsson har arbetat som kriminaltekniker i Sundsvall sedan år 2000. År från år utvecklas och förfinas tekniker och verktyg för att bevisa och lagföra brott, ett idogt lagarbete en bra bit ifrån bilden av den skarpsinnige och egensinnige detektivens.
Ändå finns många kryphål där förövare och brott kan slinka igenom. Bevisning måste vara – bortom rimligt tvivel!
I ett samtal mellan Jan och författaren Christoffer Carlsson, själv utbildad kriminolog, får vi del av exempel och erfarenheter från brottsbekämpningens villkor. Både den verkliga och den fiktiva.

15.00 The criminal mind / Att passera gränser Dag Öhrlund / Bengt Eriksson
Ett samtal om gränser och kriminalitet. Dag Öhrlund har i sitt författarskap fascinerats av psykopaten och dennes sätt att flytta gränser. Både när det gäller grymhet och utstuderad brottslighet. Här samtalar han med Bengt Eriksson, verksamhetschef vid Rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall, med ett antal års erfarenhet som behandlande läkare av brottslingar. (Ändrad information jämfört med det tryckta programmet.)

16.00 Möte med Belinda Bauer, Kerstin Bergman
Kerstin Bergman, Svenska Deckarakademin, presenterar listan av nominerade till årets priser inom Svensk kriminallitteratur. Samtidigt möter hon en av våra stora internationella stjärnförfattare i genren; Belinda Bauer. Belinda Bauer tilldelades redan för sin debutroman Blacklands (Mörk jord, 2010) The CWA Gold Dagger, det mest prestigeladdade brittiska priset inom kriminalgenren. Sedan dess har hon, med en bok årligen, varit en av de tydligast lysande stjärnorna på den engelska deckarhimlen.

(Ändrad information jämfört med det tryckta programmet.)

17.00 Deckarmelodikrysset Special / After Work
Lös Deckarfestivalens stora Deckarmelodikryss. Kom ensam • Kom i grupp • Bilda lag. Svenska Deckarakademins Nils Scherman guidar genom en snårskog av dubbelfrågor, vinkelord och snabbrepriser. Fina priser! Möjlighet finns att köpa mat och dryck på plats.
Lokal: Quality Hotel – Melody.
Deckarmelodikrysset ingår om du har torsdagspass eller tvådagarspass. Annars 70:- som betalas på plats (Swish).
(Ändrad information jämfört med det tryckta programmet.)

18.30 – 21.00 När och fjärran perspektiv – en helkväll med åtta krimförfattare!

 • BELINDA BAUER
  Engelsk kriminalförfattare som direkt blev en internationell stjärna när hon 2011 debuterade med “Mörk jord”, första delen i Exmoore- trilogin. Mångfaldigt prisbelönad och utgiven i mer än 20 länder. Hennes senaste bok, “De vackra döda” kom på svenska på försommaren i år, hyllad av kritiker och läsare.
 • ARNE DAHL
  Sveriges sannolikt mest välkända deckarförfattare idag med böcker som sålts till över 25 länder. Efter storsäljande och prisbelönta serierna om A-gruppen och Opcop inledde han en helt ny serie med “Utmarker” 2016. Den andra delen “Inland” kom tidigare i år.
 • PER SCHLINGMANN
  Välkänd främst från politiken som statssekreterare, chefsstrateg och partisekreterare i Moderaterna, men också föreläsare och författare debuterade han inom spänningsgenren i år med “I maktens öga” där Almedalsveckan fylls av dramatiskt maktspel mellan politik och medier.
 • DAG ÖHRLUND
  Mest känd för succéböckerna om psykopaten Christopher Silfverbielke som han skrivit tillsammans med Dan Buthler, startade förra året också en egen serie om kommissarie Ewert Oswald Truut och hans medarbetare. Den andra delen “Tryggare kan ingen vara” kom ut tidigare i år.
 • SUSANNE CASSERFELT
  Debuten kom 2013 med “Prästens lilla flicka”, en kriminalroman och första delen av hennes Höga Kusten- serie. Den andra delen, “Den tatuerade cirkeln”, kom ut i slutet av förra året och hon arbetar nu på den tredje delen i serien, “Costa del Crime”, som beräknas utkomma under 2018.
 • GABRIELLA ULLBERG WESTIN
  Kriminolog, fotomodell och kommunikatör som 2014 debuterade med “Ensamfjäril”, den första boken om Johan Rokka och hans kolleger på polisstationen i Hudiksvall. Del två “Springpojken” kom 2016 och i år kom den tredje delen, “Fixaren”.
 • SOLVEIG VIDARSDOTTER
  Jämtland och närmare bestämt fjällkommunen Gäddede är miljön för detta författarskap.”Isvittring” från 2014 är debutverket och i våras kom den andra boken “Nässelvrede” där två lokalpolitiker finns i berättelsens kärna.
 • JONAS MOSTRÖM
  Är Norrlands och specifikt Sundsvalls röst i den moderna kriminallitteraturen. Sedan debuten 2004 med “Dödens pendel” har ett stort antal böcker tagit form. Nu är Jonas aktuell med “Trogen intill döden” som kom ut tidigare i år.

 

*** FREDAG 10 NOVEMBER ***


10.00 Konsten att döda – om skrivandet / Sören Bondeson
Sören Bondesson har sedan 1993 undervisat i litterärt skrivande på Skrivarakademin i Stockholm. Bland hans mer kända elever inom krimgenren kan nämnas Åsa Larsson, Jens Lapidus och Jenny Rogneby.
Förutom sin handbok i deckarskrivande har han inte mindre än 8 titlar i olika genrer allt från lyrik, noveller, kokböcker och thrillers. Hans senaste bok, “Lögnen är en annan sanning”, är en historisk thriller om bröderna Wallenbergs affärer med Tyskland under andra världskriget och en kodbok som kom på avvägar men kom att få en stor betydelse efter krigets slut.

11.00 En skrivarkurs i Sundsvall / Folkuniversitetet
Sedan förra årets deckarfestival har en kurs i deckarskrivande bedrivits i Folkuniversitetets regi i Sundsvall på initiativ av Susanne Fellbrink. Vi möter elever från kursen och får höra delar ur årets produktion. Medverkar gör även Sören Bondesson.

(Ändrad information jämfört med det tryckta programmet.)

 

13.00 Två deckarrävar möts / Arne Dahl och Jonas Moström
Arne Dahl och Jonas Moström har alltmer etablerat sig som förgrundsgestalter bland sin generations svenska deckar- och polisförfattare. Arne Dahls serie om A-gruppen vid Stockholmspolisen var en storartad serie om kriminalitet under 2000-talets första decennium. Jonas Moström med sin serie om Sundsvallspolisen Johan Axberg gav också ett starkt avtryck under samma period, då särskilt fokuserande vårt eget närområde.
De har under åren gästat både festivalen och Sundsvall i flera sammanhang. Här träffar vi dem tillsammans i ett nära samtal om deras fortsatta författarskap.

 • SÖREN BONDESSON
  Har givit ut sex böcker, bland annat de två kriminalromanerna “Lita inte på gryningen” 1994 och “I skuggan av mörkret” 1997. I mars 2011 utkom “Konsten att döda, en handbok om hur man skriver kriminalromaner”.
  Tidigare i år utkom nya kriminalromanen, “Lögnen är en annan sanning”.
 • JONAS MOSTRÖM
  Är Norrlands och specifikt Sundsvalls röst i den moderna kriminallitteraturen. Sedan debuten 2004 med “Dödens pendel” har ett stort antal böcker tagit form. Nu är Jonas aktuell med “Trogen intill döden” som kom ut tidigare i år.
 • ARNE DAHL
  Sveriges sannolikt mest välkända deckarförfattare idag med böcker som sålts till över 25 länder. Efter storsäljande och prisbelönta serierna om A-gruppen och Opcop inledde han en helt ny serie med “Utmarker” 2016. Den andra delen “Inland” kom tidigare i år.

 


DECKARFESTIVALENS MODERATORER
Kerstin Bergman, docent i litteraturvetenskap, deckarälskare och medlem i Svenska Deckarakademin, är festivalens huvudmoderator och deltar i de flesta av programpunkterna under festivaldagarna. Kerstin anses vara en av Europas främsta kännare och expert inom svensk kriminallitteratur.
Vid flera av seminarierna och under författarkvällarna assisteras Kerstin av Tomas Melander, lokal deckarnörd och tillika ordförande i Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall.


HELA PROGRAMMET I PDF-FORMAT
… Här kan du se, ladda hem, hela programmet i “tryckt” format (pdf-fil).

Svenska Deckarfestivalen 2017 Program.


DETTA HÄNDER PÅ KULTURMAGASINET UNDER FESTIVALVECKAN

*** ONSDAGSLUNCH – TEMA KRIMINALLITTERATUR ***

Onsdag 1 november kl 12.00–12.45
Ur Sundsvalls största deckarbibliotek får du tips på brott från Sverige, Norge och Finland av Kulturmagasinets deckarentusiaster bland personalen. Fri entré, begränsat antal platser.

DECKARFILMFESTIVAL I KULTURMAGASINET

Filmvisningarna är gratis, det är begränsat antal platser. Hämta ett filmpass i Kulturmagasinets reception som gäller för alla filmerna, du kan se filmerna i mån av plats.

DECKARFILMFESTIVALVISNING NR 1.
Onsdag 1 november kl 13.30. Vi hyllar Gösta Ekman med en film i polisgenren. Speltid 90 minuter, från 15 år.
DECKARFILMFESTIVALVISNING NR 2. KULTFILM.
Söndag 5 november kl 13.30. Ska Avdelning Q lyckas lösa sitt 3:e fall? Kom och se. Speltid 107 minuter, från 15 år.
DECKARFILMFESTIVALVISNING NR 3.
Måndag 6 november kl 13.30. Vi hyllar en av Sveriges deckardrottningar, Liza Marklund. Speltid 89 minuter,
från 15 år.
DECKARFILMFESTIVALVISNING NR 4.
Tisdag 7 november kl 13.30. Vi hyllar en annan av Sveriges deckardrottningar med en film i Fjällbackamiljö. Speltid 90 minuter, från 15 år.

 

*** LÖS FALLET! ***

Kriminalgåtor till kaffet / Måndag 6 november kl 18.00
Med Teater Allena från Karlskrona.

En polis kommer till Kulturmagasinet. Han berättar om några kriminalfall som han har löst. Vem är skyldig? Lös Fallet! Tänk efter! Vad var det han sa? Det är i hans text och i hans skisser som lösningen finns.
Lasse Åkerlund presenterar sig själv och när han tar på sig kavajen blir han polisen som berättar om sina uppklarade fall. Efter varje fall så tar Lasse av sig kavajen och leder kaffegästerna i deras försök att lösa fallet.

Biljettpris: 90 kr inklusive kaffe och smörgås.
Förköp: Kulturmagasinets reception 060–19 18 00.
www.entresundsvall.nu